Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Anders Åberg, Staffanstorp

Anders Åberg, Staffanstorp, har avlidit i en ålder av 75 år. Han sörjes närmast av hustrun Ingegerd och de fyra barnen Josefin, Ingvar, Sofia och Erik med familjer samt brodern Peter.

Annons

Anders Åberg föddes den 15 februari 1947 i Uppsala. I tolvårsåldern flyttade han med familjen till Östersund där han avlade ingenjörsexamen år 1967 och därefter började han studera i Lund. Efter avlagd civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid LTH 1971 och militärtjänst vid A3 i Kristianstad, anställdes han 1972 vid ASEA i Västerås. 

Anders stannade inom ASEA och ABB i närmare 25 år. De sista 18 åren arbetade han med forskning och utveckling, först inom ASEA och sedan ABB, från 1993 i Lund. Han hade en osedvanlig nyfikenhet, enormt intellekt och en gedigen bredd i sitt tekniska kunnande och en fantastisk förmåga till förnyelse; till exempel såg han tidigt möjligheten att använda Artificiell Intelligens (AI). Han hade en enastående förmåga att tillämpa sin djupa teoretiska kunskap inom skilda områden som reglerteknik, modelleringsteknik och diagnostik inom vattenkraft, värmekraft, transmissionssystem, processindustri samt styrning och framdrivning av tåg.

Annons

Annons

När ABB lämnade Lund 1996, gick Anders vidare till Vattenfall med bland annat livstidsförlängning av kärnkraftverk och en kort tid även vid Turbec AB, samägd av ABB och Volvo. Där fortsatte han att imponera med sin breda och djupa tekniska kompetens.

Anders var en mycket uppskattad kollega. Han hade en naturlig auktoritet i gruppen kombinerat med en lågmäld och försynt personlighet. Han sågs som en fullständigt lojal vän och arbetskamrat utan några baktankar. Han var skicklig på att hantera och stödja vid omorganisationer och nedläggningar och uppskattad mentor och bra förebild för yngre ingenjörer. 

Till slut Anders sista mejlhälsning när han lämnade ABB, december 1996: ”Jag ber att få tacka för de gångna nästan 25 åren tillsammans med er och alla trevliga tekniska problem och innovationer! Jätteinsatser av engagerade personer. Den närmast telepatiska samverkan, hundrafaldigade produktiviteten och tillfredsställelsen i en engagerad grupp. Ja – det är inte i tekniken som problemen ligger utan i de mänskliga relationerna, för tekniken styr vi själva om vi nu inte låter den löpa amok. Jag hoppas innerligt att ni tar väl hand om varandra och att ni sätter in ABB i det perspektiv där det hör hemma – att tjäna människorna.”

För kollegorna i Västerås och Lund genom

Gunnar Asplund, Gunnar Bengtsson, Bo Egardt, Tor Göransson och Robert Storlind

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan