Annons

Annons

Annons

Kommunens byggen blir dyrare

Debatt
Replik: När skattebetalarna står för notan kan man bete sig hur som helst

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När tjänstemän varken kan eller ens försöker räkna blir man mörkrädd inför framtiden. Det tycks vara så att man kan bete sig hur som helst när skattebetalarna ska stå för notan.

Svar: Vi bygger inte dyrare än marknadspris (15 februari)

För det första ska det klargöras för allmänheten hur Östersunds kommuns fastighetschef och sektionschef anser ”löpande räkning” vara den bästa upphandlingsmodellen för byggentreprenader:

Med löpande räkning menas att byggentreprenören får löpande betalt för sina kostnader som presenteras för kommunen. Kommunen har inga egna byggledare eller projekteringsledare som kan kontrollera kostnader eftersom de anses av ledningen ”att man inte ska slösa med intern arbetskraft eller externa konsulter”.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Men för allmänheten ska det också förklaras att modellen ger möjlighet för entreprenören att ta betalt för alla utlägg med ett påslag på cirka 10 procent. Ju högre kostnad desto högre vinst för entreprenören.

Att, som för de tre stora entreprenadföretagen, se detta är som att stjäla godis från ett barn. Skillnaden är att barnet blir ledset men tjänstemännen rycker på axlarna och förklarar beteendet med att vi köper med marknadspris.

Dessutom förklarar man beteendet med att den budget som läggs inte är ett maxpris utan ett minimipris. Så beslutande politiker har under de år av dessa tjänstemän fått ett beslutsunderlag som är minimipriser. Häpnadsväckande.

Detta visar på varför dessa två herrar utan en blinkning kan förklara kostnadsökningar inom ansvarsområdet på över 1 miljard under de senaste fyra åren. Citat: ”Vi i princip köper alla utredningstjänster som kalkyler och teknisk rådgivning från externa konsultföretag”. Exempel är ombyggnad av Österängsskolan med politiskt beslut på cirka 60 miljoner. Startkostnad 60 miljoner och med en slutkostnad på mer än 120 miljoner. Alltså 60 miljoner utöver politiskt beslut.

Annons

Själva bekräftar man alltså att man har noll kunskap i kalkylering. Och vilken tillit anser ni vi ska ha inför kommande projekt?

Annons

Men en gång så köpte ni en entreprenad på fast pris, ombyggnad av Lugnvikskolan. Enbart Hent (norskt entreprenadföretag med löpanderäkningsavtal Storsjöskolan) lade in anbud av de som fått löpandeavtal med kommunen. Resultatet när en lokal anbudsgivare antogs som entreprenör (Treeab) blev cirka 38 miljoner lägre kostnad enbart i upphandlingsskedet. Förvaltningschefen hävdar att de dessutom tagit höjd för risker. Och ändå blev det billigare! Det är ju detta som är marknadspriset.

Återigen så är det på tiden att kommunledningen agerar.

Thomas Fuchs

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan