Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
S, KD och V: Vi måste korta vårdköerna i Region JH och behålla personalen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 1 januari tillträdde en ny politisk ledning för Region Jämtland Härjedalen bestående av socialdemokrater, kristdemokrater och vänsterpartister.

Förväntningarna på oss är höga. Under förra mandatperioden, under valrörelsen och därefter, har många invånare och anställda varit tydliga med detta. Många är de som är missnöjda med tillgängligheten inom vården och känner oro över utvecklingen på Östersunds sjukhus.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Regionen har stora utmaningar framför sig och i den politiska majoriteten är vi överens om vårt politiska projekt de kommande fyra åren. Framför allt behöver vårdköerna kortas – köer som byggts upp på grund av brist på personal och med bakgrund av covid19-pandemin.

Annons

För att kunna erbjuda god vård även fortsättningsvis är det avgörande att regionen blir en bättre arbetsgivare. Vården behöver erbjuda goda arbetsvillkor och god arbetsmiljö. Vården har inte råd med att skicklig och utbildad personal lämnar yrket, tvärtom behöver fler arbeta inom vården. Detta är den främsta utmaningen vi har framför oss, men inte den enda.

För att vår region även i framtiden ska kunna fortsätta bedriva sjukvård av högsta kvalitet är det också viktigt att befolkningen och arbetstillfällena i vårt län fortsätter att öka. En tydlig och sammanhållen politik krävs för utveckling i hela länet, inte minst behöver vår region agera för fler och större infrastrukturinvesteringar till vårt län.

Samtidigt kommer det ekonomiska läget att vara utmanande de kommande åren. Inflationen gör den verksamhet vi redan bedriver dyrare, samtidigt som vi behöver göra mer för att korta köerna. Prognoserna pekar dessutom mot att vi måste hantera en betydligt lägre nivå av statsbidrag.

För att lösa denna ekvation krävs ett noggrant arbete, både ifrån oss i den politiska ledningen och från alla delar av regionens fantastiska verksamhet. Politiska förslag, satsningar och reformer behöver vara noggrant förankrade i verksamheten.

Annons

Vi är en politisk ledning som arbetar med ett lyssnande ledarskap. Vi för dialog med medarbetarna i organisationen och kommer därför att fatta bättre beslut som leder till bättre resultat.

Bengt Bergqvist (S), Lars-Erik Olofsson (KD), Elin Hoffner (V), Katarina Nyberg Finn (S), Jonas Andersson (S), Daniel Wikberg (KD), Jenny Sellsve (S)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan