Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Behåll tågutropen – för synskadades trygghet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I november 2021 kom plötsligt beskedet att tågutropen på landets järnvägsstationer skulle tas bort för inkommande och avgående tåg. Utrop skulle i stället endast göras vid förändring i trafiken.

Förändringarna av utropen hade redan genomförts vid en majoritet av landets 481 järnvägsstationer, de som berördes var de sista 86.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Synskadades Riksförbund informerades strax före beslutet och hänvisades i stället till appar, skyltar och monitorer, vilket är otillräckliga hjälpmedel. Vi mobiliserade oss för att påverka Trafikverket, vilka också backade från beslutet att tysta tågutropen. Deras reträtt var endast av tillfällig karaktär; under våren väntas Trafikverket på nytt fatta beslut om att ta bort utropen för tåg som går i tid. Huruvida Trafikverket vill dra ned på utropen eller helt ta bort dem från kvarvarande 86 järnvägsstationer vet vi idag inte.

Skälen som Trafikverket själva uppger är att antalet tåg ökat så kraftigt att utropen blir för många. Man vill få ner bullret och genomföra utrop med högre kvalitet, bland annat göra utrop på engelska. Man har även tidigare genomfört en undersökning som visade att majoriteten av resenärerna inte inhämtar sin information om ankomst och avgång via utropen, så länge det inte handlar om trafikstörningar.

För synskadade är utropen viktiga; Det handlar både om en fysisk trygghet, att veta vad som händer på den plats man befinner sig på och tryggheten i att ha den information man behöver under en resa. Synskadade har i många fall väsentliga svårigheter med att inhämta information som den som ser får ”gratis” genom sin syn. Ingen ska behöva få en klump i magen när man kliver på ett tåg, med rädslan för att åka åt fel håll.

Annons

I Jämtland riskerar det att bli tyst på tio tågstationer.

Vi kräver att Trafikverket tänker om. Låt tågutropen vara kvar på landets järnvägsstationer!

Ylva Hellström, ordförande, Peter Tjernberg, sekreterare

Synskadades Riksförbund (SRF) Jämtland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan