Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Integration kan vara berikande

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Även om det finns många olika strukturer som hjälper invandrare i Sverige är det inte lätt att bli en del av Sveriges samhälle.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För det första är det ofta komplicerat att skapa svenska kontakter. Det är förstås svårt att tala om en enda svensk mentalitet, men enligt vår erfarenhet håller många svenskar lite avstånd. Även om personerna är mycket trevliga är det svårt att bli vänner.

Annons

Annons

För det andra är det ofta inte så lätt att jobba i Sverige. Även om man har en bra utbildning och mycket erfarenhet är det ofta svårt att hitta ett jobb utan att man talar flytande svenska. Vi tror att det är viktigt att kommunen ser ett värde i att någon kan tala andra språk och att detta öppnar många möjligheter, särskilt på det sociala området.

För det tredje är det mycket bra att det finns möjlighet att studera svenska gratis. Men ofta är man tvungen att vänta lång tid tills man kan börja med en språkkurs för att det krävs personnummer. Om man inte kan börja läsa språket är integrationen blockerad.

Sammanfattningsvis har invandrare många möjligheter att ha ett bra liv i Sverige men man måste själv gå ut i det sociala livet och fortsätta att försöka knyta kontakter. Det vore bra om det funnits många möjligheter som hjälpte svenska personer och invandrare att möta varandra. För det är berikande, både för svenskar och för invandrare.

SFI-studerande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan