När våra barn besöker Folktandvården bekostas det av våra gemensamma skattepengar. Vi har i Sverige bestämt att barns tandvård ska vara gratis. Ett viktigt och bra beslut – men som också får konsekvenser.
Folktandvården konkurrerar nämligen på en fri marknad. När vi vuxna besöker Folktandvården betalar vi för vården på precis samma sätt som hos privata tandläkare.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Privata tandläkare kan välja att ta emot barn, men måste inte. Hela 85 procent av alla barn i länet tas därför emot av vår Folktandvård. Det leder till en undanträngningseffekt där Folktandvården tvingas säga nej till vuxna patienter och får därför också svårare att konkurrera om personal.
Annons
Annons
Massavgångar hos Folktandvården – tolv tandläkare slutar (22 februari)
Folktandvården har också ett sistahandsansvar för hela vår befolkning. När inga andra alternativ finns; på landsbygd, mitt i natten, mitt i sommaren, är det upp till Folktandvården att se till att vi alla får vård.
Dessa uppdrag blir svårare och svårare att uppfylla när Folktandvården tappar personal till privata aktörer. I eller utanför länet.
Här dyker utmanaren upp på Folktandvårdens möte: ”Vi hjälper gärna till” (27 februari)
Vår viktiga folktandvård måste värnas. Majoritetssamarbetet Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har gett regiondirektör Anders Byström i uppdrag att genomföra en samlad satsning på länets Folktandvård. Just för att säkra tillgången till personal.
En områdesövergripande lönesatsning är en av åtgärderna. Att erbjuda mer konkurrenskraftiga löner är en åtgärd som behöver vidtas och möjligheten till kompetensutveckling och forskning en annan.
Annons
Annons
Satsningen innebär också ett ökat fokus på och utveckling av tekniska lösningar som kan effektivisera arbetet som exempelvis digital avtrycksteknik, sms-kallelser, digitala incheckningsdiskar och röststyrd diktering. Även tidsbokning via 1177.se ska införas samt att möjligheten till digitala konsultationer ska ses över.
Samtidigt ser vi över våra regelverk. Privata aktörer kan inte tvingas att vara med och dela på ansvaret för våra unga. Men om vi kan skapa bättre förutsättningar för fler att dela på uppdraget så kommer vi göra det. Dessutom tänker vi se till att Folktandvården har den ersättningen som krävs för att uppfylla sitt sistahandansvar och en översyn av taxan kommer också att genomföras.
Katarina Nyberg Finn (S) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden
Elin Hoffner (V) vice ordförande
Bengt Bergqvist (S) ordförande regionstyrelsen
Lars-Erik Olofsson (KD) vice ordförande