Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Försvarsmakten som granne? Nej tack!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Häromveckan fick jag en intressant lapp i min brevlåda med information om vad det skulle innebära för oss boende i området med ett nytt regemente i Torråsen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Som vi kunnat följa i media kommer det inte längre vara fritt fram att bygga eller renovera som man vill om man bor inom försvarsmaktens påverkansområde. Alla bygglovsansökningar måste remitteras till försvarsmakten.

Byarna som riskerar bygglovsdöden (8 november 2022)

Annons

Annons

De har själva uttryckt att varenda ärende som kommer in till kommunen ska gå via dem, om så bara är en liten tillbyggnad av ett extra rum eller liknande. De är negativt inställda eftersom de inte vill möjliggöra att fler människor blir intresserade av att bo kvar eller flytta till närliggande område, då de anser att det skadar deras riksintresse.

Detta innebär alltså att om försvarsmaktens etablerar sig i Torråsen skulle sannolikt alla bygglovsansökningar inom påverkansområdet nekas. Ett område som sträcker sig mellan Kännåsen, Kläppe, Torråsen, Rannåsen och Önsjön (som nekats flertalet bygglov senaste tiden).

Regementschefen, Jonas Karlsson, har uttalat sig om att försvarsmakten och det nya regementet vill vara den ”goda grannen”. Men hur skulle de gå till egentligen? Mig veterligen brukar inte goda grannar neka sina närmaste grannars framtida bygg- eller renoveringsplaner. Min uppfattning är att vi har lite olika syn på hur en god granne uppför sig. Enligt mig skulle goda grannar i bästa fall ställa upp och hjälpa till vid en renovering eller byggprojekt.

Fortifikationsverket, som förvaltar försvarsmaktens mark och fastigheter, har redan börjat köpa fastigheter i området och det blir allt tydligare att de inte vill ha några grannar alls. Men några planer för fastigheterna de köper finns inte?

Annons

Apropå ödehus: Fortifikationsverket har även uttryckt att ”…vi kommer inte tvinga någon att flytta.”, men genom att neka och förstöra sina grannars drömmar och framtidsplaner försvinner möjligheten till att trivas och viljan till att bo kvar. Ett effektivt sätt få sina grannar att flytta. “Frivilligt”.

Summan av kardemumman: Försvarsmakten och Fortifikationsverket vill etablera ett nytt regemente och bli den goda grannen genom att motarbeta sina närmsta grannar så pass mycket att det vantrivs och tillslut inte vill bo kvar.

En riktig pain-in-the-as-granne om ni frågar mig.

Världens bästa granne

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan