Annons

Annons

Annons

Östersunds luftkvalitet

Debatt
L: Att försvåra för biltrafikanter är helt fel väg att gå

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu börjar frågan om parkeringsplatser i Östersund koka ner till vad det egentligen handlar om. Styret säger nu öppet att de med politiska styrmedel avser att försvåra för biltrafikanter.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi liberaler tror att detta är helt fel väg att gå i en kommun som växer och ur ett turismperspektiv. Förutom att vi blir fler som bor i kommunen har hushållen idag fler fordon än för några år sedan (epa med mera).

Fordonsflottan kommer de närmaste åren övergå från fossildriven till utsläppsfri, men vi är inte där ännu.

Annons

För oss som bor i Östersund och Jämtland är bilen ett viktigt transportmedel och den ger frihet att lösa livspussel och fritidsaktiviteter vilket inte fullt ut kan ersättas med kollektivtrafiklösningar.

Annons

Det är problematiskt att ansvariga kommunalråd målar upp en bild av att luften i Östersund skulle vara skadlig, att styret väljer att sälja in denna bild skadar Östersund och Jämtland som turismdestination. Vem vill besöka en region som framställs som Ruhrområdet på 1970-talet?

Det måste till sans i diskussionen. Det allt handlar om är en tveksamt placerad mätstation på Rådhusgatan som ger höga mätvärden, framför allt beroende på dammpartiklar kopplat till sandning.

Placeringen av mätstationen är tveksam, anser Liberalerna.

Bild: Lars Ljungmark

Nej! Luften är inte dålig i Östersund, snarare har vi en fantastisk luftkvalitet, inte minst när nordvästan ligger på!

Det finns en rad frågor som (s)tyret väljer att bortse från i sin iver att göra livet surt för frihetsälskande bilister.

• Hur kommer trafiken se ut när all kommunal personal flyttar in i rådhuset (de kommer inte få några personalparkeringar).

• Hur kan luften bli bättre av att fler bilister cirkulerar runt i jakten på en parkeringsplats?

• Vad händer med Gränsgatan om (s)tyret ångar på med det de kallar för Östersundslänken?

Annons

• Vad kommer hända med trafiken till och från Frösön när byggena på annersia och på Frösön är fullt utbyggt?

Annons

Vi liberaler vill se ett omfattande kollektivtrafiklyft som omfattar fria bussresor för pensionärer. Detta är betydligt viktigare för både miljö och klimat än Östersundslänkar och jättebyggen på GIII torg. Vi behöver även skapa en trafikplanering som tar höjd för den utveckling och tillväxt som Östersund står inför!

Liberalerna i Östersund: Pär Löfstrand, Agneta Blücher, Johan Näslund, Roger Bergebo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan