Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Låt inte militären tränga undan Östersunds fina skidspår

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Våra duktiga svenska skidskyttestjärnor hyllas stort efter jättesuccén i VM. Samma gäller våra längdstjärnor som radat upp ädla medaljer. Vasaloppsseger och många topplaceringar i ski classic.

Östersunds kommun gratulerar och skryter med att stjärnorna bor i just Östersund. Klart vi ska ha OS, vi har ju bästa förutsättningarna i Sverige.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Majoriteten av våra medaljörer bor i Östersund. Många har flyttat hit, några kommer från klubbar i och runt Östersund. Det är lätt att lyfta fram hur bra vi är och hur fina förutsättningar vi har.

Annons

Den spets vi har idag kommer inte av att få individer har tränat mycket utan av en stor bredd inom idrotten och att det finns förutsättningar till skidåkning från lätt platt åkning till kuperade svåra spår. Allt det har vi i Östersund just nu.

Annons

BILDEXTRA: Här landar VM-hjältarna efter succémästerskapet (6 mars)

Jag ser därför med oro på när industriområden och militär etablering tränger undan skidspår och rekreationsområde i Östersund. Kommunen förlitar sig mer på privata markägares goda vilja och ideella krafter.

Mitt förslag är att försvarsmakten bygger på sin egen mark –Torråsen delar man på med kommunens invånare genom att skapa fina skidspår, fina hinderbanor och möjligheter till friluftsliv, cykel och terränglöpning. Satsa på området tillsammans, kommun och försvarsmakt. Ge dem inte makten över området men låt dem nyttja det tillsammans med medborgarna.

Angående spåret till Odensala; lämna en ordentlig lucka för skidspår. Att kunna åka från villaområden ut i naturen ger förutsättningar och uppmanar till ett hållbart idrottande, för visst skulle vi åka mindre bil?

Och till alla er som röjer terrängspår och drar ideella skidspår; ni är guld värda, ni behövs också.

Jag önskar att Östersunds kommun sätter sig ner, drar upp en långsiktig plan för hur vi fortsatt ska vara Sveriges bästa kommun för idrottare från världselit till vardagsmotionär. Prioritera friluftsområden och skapa fredade ytor utan bebyggelse med långa skid- och motionsspår.

Framgångar kommer inte utan brett idrottsutövande och bra förutsättningar från vardagsmotionär till elit.

Skidspårens vänner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan