Annons

Annons

Annons

Stora knarkhärvan i Östersund

Kurdiska räven ville få knarkledaren i Östersund skjuten

Våldsdåden i Stockholm, polisens stora razzia i Sundsvall och knarkhärvan i Östersund. Allt hänger ihop och i fokus är centralfiguren Kurdiska räven och hans kriminella nätverk Foxtrot.

”Jag vill bara se blod”, sade han om Östersund när knarkhandeln föll samman.

Text

Rävens kusin och Räven utgör toppskiktet i Foxtrot. Rävens kusin dömdes i maj förra året till 4 år och 8 månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Räven befinner sig utomlands och är internationellt efterlyst.

Bild: Polisen

Annons

En stor del av den svenska narkotikahandeln styrs av en handfull kriminella nätverk. Ett av dessa nätverk styrs av en 36-årig man som har kallats för många saker: Kurdiska räven, Foxkurdish och Räven.

– Hans affärsidé var att leverera narkotika till de kriminella nätverken i Stockholm. Och det har han lyckats med, säger en utredare till DN.

Rävens nätverk Foxtrot tros ligga bakom våldsvågen i Stockholm. Bara de senaste dagarna har fyra personer mördats i det som ser ut att vara en uppgörelse mellan olika gäng. Räven själv är internationellt efterlyst. Han verkar befinna sig i Turkiet, som vägrar lämna ut honom.

Annons

Vad är det då som orsakat våldsvågen? Det handlar om rivaliserande kriminella nätverk som kämpar om kontrollen över bland annat Sundsvall. Staden ses som porten till knarkhandeln i resten av Norrland, men också vidare ut till andra länder i Norden.

Annons

Polisen Robert Öhman berättar för Sundsvalls tidning att Sundsvall är porten för narkotikatransporter in i norra Sverige, men också till Finland och Norge.

Bild: Rolf Lunneborg

–Dels är det en port du måste ta dig igenom för att transitera droger till Finland och Norge via Jämtland och Trondheim, säger Robert Öhman, sektionschef på polisens underrättelseenhet i region nord till ST.

I slutet av januari i år slog polisen till mot en rad olika adresser och personer i Sundsvall. Ett tiotal personer i åldrarna 17–22 år anhölls och häktades. Det hittades vapen, droger och termosbomber.

– Vi har anledning att tro att det skulle ske ett allvarligt våldsdåd här i stan, sade åklagaren Karin Everitt till ST.

Våldsvågen tycks inte ha letat sig till Östersund. Det har däremot drogerna.

Sommaren 2022 rullades en stor knarkhärva upp under flera rättegångar på Östersunds tingsrätt. Mer än 40 personer åtalades och dömdes för en rad olika narkotikabrott.

Två personer ur Foxtrotnätverket. Mannen till vänster dömdes i maj till 7 år och 2 månader i fängelse. Den 23-årige mannen till höger i bild är en tidigare länsbo. Han åtalades senare för att ha instruerat en ungdomsvän i länet att starta en lokal knarkliga. Han friades av både tingsrätt och hovrätt från de misstankarna.

Bild: Polisen

Det är här som det finns en koppling till nätverket Foxtrot. I organisationens toppskikt finns Räven, Rävens kusin och lite lägre ner en 23-årig tidigare länsbo, som kallats Konsulten. När han bodde i länet lärde han känna några jämnåriga män, som senare kom att utgöra ledningen i den lokala knarkligan i Östersund.

Annons

Annons

Konsulten har bland annat skrivit en lapp full med instruktioner till den lokala knarkledaren, en 24-årig man. Det stod bland annat:

”Släpp aldrig Ösd jag vill ha minst 5 till 10 kassar där uppe varje vecka och äbi 200”.

En kasse är slang för ett kilo hasch och äbi står för kokain. Marknadsvärdet skulle vara nästan 300 000 kronor.

Vad är det då som ska ha hänt?

Sommaren 2021 startade Foxtrot en lokalavdelning i Östersund. Ungefär samtidigt fick svensk polis tillgång till en kommunikationstjänst som kriminella använt, Encrochat. Det blev vägen in för att börja agera mot gängen.

23-årige Konsultens instruktioner till länsbon: ”släpp aldrig Ösd.”

Bild: Polisen

Vid ett stort tillslag mot Foxtrot i Stockholm i september 2021 hittade polisen 7 kilo cannabis och 8 kilo amfetamin. Det här verkar ha gjort Räven mycket upprörd. I ett samtal 30 september 2021 mellan Räven och en man som kallas Rävens kusin uttryckte han sin ilska över tillslaget.

Han lastade 23-åringen, Konsulten, för misstaget och pratade om en skuld på 1,5 miljoner kronor som länsbon måste betala. Konsulten satt då häktad.

Men Räven pratade också om problem i Östersund med försvunna pengar. Räven kunde tänka sig en sänkning av den tidigare länsbons skuld med 300 000 kronor om han agerade mot Östersund.

Den lokala knarkledaren, en 24-årig man, blev ena dagen utsatt för hot om skjutning, andra dagen erbjuden topposition i Foxtrot.

Bild: Polisen

Annons

”Jag sa 'jag vill bara se blod, jag ger dig 300. Du japp den som är skyldig dig'. Har du sett någon betala för att du ska japp en fiende till dig”, sade Räven i samtalet med Rävens kusin.

Annons

Japp betyder i det här sammanhanget mest troligt skjuta eller hugga.

Dagen efter, 1 oktober 2021, var läget annorlunda. Polisen hade gripit ännu fler personer kopplade till Foxtrot. Konsultens mamma berättade för Rävens kusin att det fanns en person på fri fot som kunde agera – den lokala knarkledaren i Östersund.

Rävens kusin ringde till knarkledaren samma dag för att be honom bli ”löpare” i Stockholm.

Rävens kusin gav instruktioner till den lokala knarkledaren om hur denne skulle agera efter tillslagen mot Foxtrot hösten 2021.

Bild: Polisen

De gjorde upp om att den lokala knarkledaren skulle flytta till huvudstaden och bli en del av Foxtrots ledning. Han blev också lovad att få hur många ”leksaker”, vapen, han ville.

Några månader senare började även verksamheten i Östersund att falla samman. En av knarkledarens langare togs av polisen med 1 kilogram hasch i väskan. Hans uppdrag var att föra haschet från Östersund till Sundsvall, men när han kom fram stod polisen och väntade på tågstationen.

Tisdagen den 15 mars 2022 grep Östersundspolisen den lokala knarkledaren. Han dömdes senare fyra års fängelse. Hans lillebror dömdes till ungdomstjänst i 150 timmar efter att ha tagits av polisen med en svart vante fylld med kokain.

Knarkledarens mamma, pappa och lillebror är åtalade för penningtvättbrott kopplade till droghandeln. Där har det ännu inte skett någon förhandling i tingsrätten.

Annons

Fakta

Räven

Räven har varit brottsligt aktivt sedan i varje fall 2010. Då handlade det om narkotikabrott, medhjälp till människorov och misshandel. Med tiden kom hans nätverk Foxtrot att börja konkurrera med andra kriminella gäng.


År 2017 dömdes en släkting till Räven för mordet på en kriminell gängledare. Ett år senare dödades en av Rävens släktingar i det som antas vara en vedergällning. Strax efter det lämnade Räven landet. Han tros just nu befinna sig i Turkiet. Sverige ska pröva och be Turkiet ta över och driva målet mot Räven.

Jakten har just nu intensifierats då Räven misstänks vara drivande i det senaste halvårets våldsdåd i Stockholm. Även dragits in i våldet och en 50-årig man mördades efter att hans son misstänks ha skjutit mot en av Rävens släktingar.


Det finns ett 30-tal olika polisutredningar kopplade till Räven. Dessa har inte riktigt utretts tillsammans utan på olika polisstationer över landet. Det behövs samordning och polisen har precis startat en nationell insats mot gängvåldet: Operation Frigg. Alla regioner ska nu samarbeta för att utreda de kriminella nätverken.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan