Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Strypgrepp och smärta vid sex – vardag för många unga tjejer

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Under två års tid har Kvinnojouren Jämtlands län bedrivit ett projekt inriktat mot unga kvinnor och våld i hederns namn där vi besökt många skolklasser både i gymnasiet och i högstadiet.

Efter varje föreläsning har någon eller några tjejer kommit fram och berättat om övergrepp och sexuellt våld som de utsatts och utsätts för. Det har blivit tydligt för oss att strypgrepp och smärta är ett vanligt inslag som tjejerna förväntas stå ut med.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Uppdrag granskning har i dagarna släppt sin granskning som de kallar ”Hårt sex” som bekräftar det vi observerat och berättelserna om grovt sexuellt våld som vi lyssnat till, där var fjärde tjej haft sex mot sin vilja. Unga tjejer utsätts i mycket hög grad för sexuellt våld vilket också omfångsundersökningen ”Kvinnors trygghet” visar.

Fyra av tio tjejer i åldern 18–24 år har utsatts för våld det senaste året. 42 procent av kvinnorna i Sverige hade utsatts för våld före sin 15-årsdag.

Att strypgrepp inom sex blivit en norm är något som vi ser oerhört allvarligt på, då det räcker med några sekunder för att bli medvetslös och strypningen kan leda till skador som orsakar stroke, demens och död.

Nio av tio porrfilmer innehåller våld mot kvinnor. Porren normaliserar våld och strypgrepp, 64 procent av gymnasiekillarna ser porr regelbundet och motsvarande siffra för tjejer är 18 procent. Konsekvenserna av den porrskadade generationen har vi inte ens sett början på.

På internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma kampen för jämställdhet och särskilt unga tjejers utsatthet för sexuellt våld. Borde inte denna generations tjejer få slippa ”stå ut” och slippa smärta, skador och lidande?

Kvinnojouren Jämtlands län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan