Annons

Annons

Annons

Östersunds luftkvalitet

Debatt
Stora förändringar av vinterväghållningen krävs om luften ska bli bättre

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När den styrande kommunledningen föreslog att man skulle lösa kommunens problem med dålig luft genom avskaffandet av 300 p-platser i innerstaden, drog man ett löjets skimmer över sin förmåga att ta itu med problemen.

Våldsamma protester från nästa alla håll blev också reaktionen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Detta väckte uppenbarligen kommunledningen till sans, och det debattinlägg våra ledande kommunalråd därefter lämnat verkar avsevärt mer genomtänkt.

S och C: Beslut är inte fattat om att ta bort p-platser – förslaget ska noggrant utvärderas (3 mars)

Annons

Annons

Stadsmiljöföreningen, som har gjort en djupanalys av effekterna av just åtgärden med de 300 p-platserna, har kommit fram till att det snarare kan ha motsatt effekt på luftkvaliteten. Det kan också ha en avgörande negativ effekt på bevarandet av Östersunds populära stadskärna med handel och restauranger. Så kasta den tokiga idén i papperskorgen för gott!

Utveckla busstrafiken och behåll parkeringarna i centrum! (21 februari)

Alla analyser av den dåliga luften tyder på att det till den absolut övervägande delen har med vår vinterväghållning att göra. Det är damm från all sand som sprids och det är till någon del också asfaltpartiklar, som rivs upp av dubbdäcken.

Så måste kommunen tänka om helt när det gäller vinterväghållningen? Svaret är ett klart ja! Ska vi sluta sanda om det är halt? Naturligtvis inte, men allt talar för att man kan minska på detta avsevärt.

I Sverige är det lag på att alla fordon ska vara utrustade med vinterdäck. På en vit vinterväg/gata med tillkörd snö och minusgrader behövs ingen sandning. Först när det är is så blir det besvärligt för fordon utan dubbar, och då kan sandning krävas efter de större gatorna.

Annons

Men även när det sandas kan det göras på olika sätt. Kommunen har av sparsamhet köpt in den absolut sämsta sandkvalitén i detta avseende. Man använder sig av krossgrus av en bergart med kalkhaltigt innehåll, som är absolut sämsta tänkbara i detta fall. Det är detta krossgrus, som enkelt mals sönder av biltrafiken till de livsfarliga partiklar, vi inte vill ha i vår luft.

Annons

Här måste kommunen tänka om helt! Avsluta den upphandlingen och återgå till äkta sand. Här kan man inte tänka på kostnaden, utan här måste kvalitet gå före pris. Sedan borde man hitta ett system för att kunna återvinna sand av god kvalitet

Därutöver måste kommunen tänka nytt vad gäller sopningen av all sand. Den måste ske mer frekvent och inte som nu, att man väntar in april/maj innan den sätter igång. Förmodligen måste betydligt fler maskiner anskaffas, så att sopning kan ske på bred front, när det är lämpligt.

Så är det nu när detta skrivs (6 mars). Efter förra veckans töväder har nästan alla gator ren asfalt och i de flesta fall ligger det fullt med grus därpå. Väderutsikterna spår kyla och liten eller ingen nederbörd de närmsta två veckorna. Så vad väntar kommunen på? Ut och sopa upp eländet!

Så min uppmaning till kommunen är att slänga bort dessa teoretiska idéer om p-platser, och sätta igång att jobba handfast med problemet!

Sten Bredberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan