Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Kommunal: Välfärdens villkor är en kvinnofråga

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför har politiker och arbetsgivare så svårt för att lyssna på proffsen och göra vad som krävs? Det är frågan som medlemmar i Kommunal gång på gång måste ställa. Kommunal har genom hela pandemin och under höstens valrörelse uppmärksammat den bristande bemanningen och den dåliga arbetsmiljön.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

I ett land som Sverige år 2023 borde vi ha kommit mycket längre, än vad vi har gjort. Vi ska inte behöva protestera och rikta krav för att vi ska nå jämställdhet. Men nu är det så, att just det behövs.

Annons

För att nå jämställdhet fullt ut i hela samhället och i arbetslivet kräver stora förändringar från oss alla. Det är normer och strukturer som måste brytas, det handlar om maktförskjutning, om ekonomiska omprioriteringar och omfördelning av resurser.

Annons

Vi tar fajten för att stora kvinnodominerade yrkesgrupper som barnskötare och undersköterskor ska ha minst lika bra villkor som medarbetarna på manligt dominerade arbetsplatser.

Kommunals förslag visar svart på vitt vad som behövs för att förbättra personalens villkor i den svenska välfärden. Trots det slår många makthavare dövörat till. Nu fortsätter vi att med full kraft höja våra röster. Kommunal uppmanar alla anställda i välfärden att rapportera in problem som uppstår på jobbet. Att skriva tillbud när en situation inträffar som kan leda till hälsobesvär, olycksfall eller sjukdom är ett viktigt steg för att vi tillsammans ska kunna ställa krav på en bättre arbetsmiljö.

Ingen kan påstå att krisen i välfärden tas på allvar när tempot är så högt att det varken finns tid för toalettbesök eller lunchrast. Av Kommunals stora medlemsundersökning framgår att endast 20 procent av de anställda i äldreomsorgen anser att bemanningen är tillräcklig dagligen, och för barnskötare är motsvarande siffra 17 procent. Det här är fakta, och en sak är säker: Vi är många som fått nog.

Nu är tiden inne för ansvariga makthavare att se över sina prioriteringar. Medlemmarna i Kommunal ska inte betala priset för underbemanningen med sin hälsa. Kommunal och många med oss vet att med fler kollegor, bättre scheman och högre löner kommer fler orka mer och stanna längre. Det är helt enkelt dags att visa medarbetarna i våra kvinnodominerade branscher respekt.

Så ska medlemmarna i Kommunal sitta tysta och hoppas? Nej, tillsammans höjer vi våra röster för en bättre välfärd, ett tryggare samhälle och ett mer jämställt Sverige – vi kräver att ansvariga politiker och arbetsgivare tar sitt ansvar och agerar!

Sara Sjödin, avdelningsordförande Kommunal Mellersta Norrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan