Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
KD: Att legalisera cannabis är helt fel väg att gå

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Utifrån 43 år som polis har jag på ett närmast brutalt sätt upplevt narkotikans fruktansvärda framfart med människor. Utifrån den erfarenheten häpnar jag över den ökande legaliseringsviljan.

Att jämföra cannabis läkemedel under uppsikt av en läkare till att legalisera cannabis är både naivt och ett hot mot folkhälsan.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Enligt en ny FN-rapport, World Drug Report 2022, har legaliseringsvågen lett till ökat användande och skador. De länder i Europa som har störst problem med missbruk är de länder som har en mer tillåtande attityd till droger. I Nederländerna är man bekymrad över att fler och i dag många unga människor söker vård för för cannabisrelaterade skador.

Annons

Annons

I samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har inte hejdats. Billig, högpotent cannabis och att slippa registreras är fortsatta konkurrensfördelar för den illegala marknaden. Det blir ofrånkomligen en katt och råtta-lek i jakt efter marknadsandelar.

I Kanada har legalisering skett under devisen ”legalisering under strikt kontroll”, men löftet har inte infriats. Aktuell forskning visar att cannabis orsakar svåra skador hos såväl etablerade missbrukare som hos så kallade rekreationsmissbrukare.

Följande skäl för legalisering brukar anges:

Det slår undan benen på den organiserade brottsligheten genom att undergräva den illegala marknaden.

Om den illegala marknaden försvinner kan man säkerställa att ungdomar inte får tag i cannabis och frigöra polisresurser.

Legalisering möjliggör också bättre kontroll av produkternas kvalitet och sammansättning avseende halterna av tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD).

Ihåliga skäl som faller i dimman av cannabisröken.

THC (Tetrahydrocannabinol), som är den verksamma substansen i cannabis, kan framkalla psykoser och det finns tydliga orsakssammanhang mellan frekvent cannabismissbruk och schizofreni.

Ingenstans har en legalisering genomförts och utvärderats inom ramen för kontrollerade studier, vilket gör det svårt att dra några tydliga kausala slutsatser om lagstiftningens effekter. Många faktorer utöver lagstiftningen påverkar bruket av cannabis. Det mesta tyder på att användningen ligger på en högre nivå i länder som avkriminaliserat och legaliserat cannabis.

Annons

Annons

Att legalisera cannabis är en felaktig väg att gå! Legaliseringslobbyn, som även en del politiker och ungdomsförbund sällar sig till, är direkt ett hot mot folkhälsan i Sverige. Politiker som jag kan ifrågasätta deras omdöme. Än mer häpnadsväckande när en polis i Stockholm förespråkar legalisering.

Jag kommer alltid att att göra mitt yttersta för att Sverige ska kämpa mot narkotika missbruk och legalisering. Stoppa legaliseringslobbyns förvirrade framfart!

Stephen Jerand (KD) politisk sekreterare/gruppledare Kristdemokraterna Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan