Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Sluta slänga kläder!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En person i Sverige köper cirka 14 kilo kläder varje år, och hela 8 kilo av de kläderna slängs.

Alla kläder som slängs i Sverige motsvarar 70 000 jeans, t-shirts och jackor som hamnar i hushållssopporna. Därför måste vi börja skänka eller återvinna våra kläder istället för att slänga dem!

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Det finns hela 690 miljoner fattiga personer i världen och 300 000 i Sverige. Ungefär hälften bor ute på gator utan tak, mat eller bra kläder. Tänk då om alla började skänka de kläder de inte använder till Röda Korset. Röda Korset ger sedan kläderna till folk som behöver dem. Tänk hur mycket bättre det skulle vara.

En annan anledning är att miljöpåverkan är stor när det gäller produktion av textil. Endast 5 procent av alla textilier återvinns, och bara 20 procent av textilierna samlas in för återanvändning. Därför hamnar varje år tusentals ton i restavfall.

Textilproduktion kräver stora resurser som sedan inte syns i den slutliga produkten; energi, vatten och kemikalier för att framställa fiber, garn och tyg. Det har stor påverkan på miljön och klimatet i både produktionslandet och globalt. Därför borde vi återvinna kläderna. Då görs inte lika mycket nytt material, och då släpper klädindustrierna inte ut lika mycket farliga ämnen.

Men då kanske ni säger att ni inte orkar göra det, eller att ni inte har tid, men då får ni göra det ändå. Ni vill väl inte att era barnbarns barnbarn ska leva i en värre värld än vad vi lever i nu?

Ska de verkligen behöva leva i en värld där det knappt finns någon frisk luft eller rent vatten, som är några av de viktigaste sakerna en människa behöver?

Så sluta slänga kläder och hjälp istället till med att rädda både världen och miljön!

Julia Lundin, 13 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan