Annons

Annons

Annons

Basket

Efter 17 år – profilen gjorde sin sista match i ligan: ”Tårögd”

Östersund Baskets profil Stina Dahlin har gjort sin sista match i damligan.

I segern mot Mark Basket i den sista grundseriematchen tackades hon av. Nu väntar slutspel innan hon lägger skorna på hyllan en gång för alla.

– Det är blandade känslor, än så länge känner jag att det är rätt val, säger hon

Text

Stina Dahlin fick ta emot hyllningar och publikens jubel i hennes sista grundseriematch under onsdagskvällen.

Bild: Sanna Svanebo

Annons

Det var osäkert om Östersunds Stina Dahlin skulle fortsätta eller inte inför säsongen men det gjorde hon.

Men nu har hon bestämt sig. Efter slutspelet blir det ingen mer basket på elitnivå. Innan uppkast i matchen mot Mark Basket tackades hon av och hyllades av klubben.

– Det kom en tår, jag blev tårögd. Det var jättefint, jag uppskattar det. Det var en häftig stämning, säger Dahlin som gjort sin sista match i grundserien.

Stina Dahlin fick ta emot blommor av föreningen och tidigare ÖB-spelaren Elena Popkey hade också skickat en hälsning och en bukett blommor.

Bild: Sanna Svanebo

Det är inte av fysiska skäl som hon slutar utan livet utanför basketen lockar lite mer.

Annons

– Jag tycker det är jättekul att spela basket. Det är så kul med hela föreningen men jag har inte samma låga att satsa på det rent karriärmässigt. Jag vill göra det jag är utbildad till. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag känner mig i form men det är mer psykiskt. Jag vill prova ett annat liv.

Annons

Stina Dahlin framför hemmapubliken.

Bild: Sanna Svanebo

24-åringen ångrar däremot inte att hon gett basketen ytterligare en säsong.

– Jag är verkligen glad att jag gav det en säsong till, att få känna att jag avslutar bra. Jag har haft ett anpassat schema och det har varit jättesnällt av klubben att låta mig ha det. Det har nästan tillåtit mig att spela bättre, att kunna variera basketen med jobb.

Bild: Sanna Svanebo

Det har blivit hela 17 år i klubben och även fast hon fått erbjudande från andra klubbar genom åren har hon stannat kvar.

– Östersunds har betytt jättemycket för mig som klubb då jag i princip har vuxit upp i klubben. Jag har alltid känt mig uppskattad och fått högt förtroende. Mina föräldrar är också väldigt engagerad i organisationen vilket har varit och är en rolig grej vi delar tillsammans.

– Det är av den anledningen jag har valt att stanna, just viljan att vilja stanna och hjälpa just Östersund basket, min andra familj, att ta sig upp till högsta ligan. Det tog några år men nu är vi här och jag kunde inte varit mer stolt och tacksam över att fått vara en del av den resan.

Annons

Bild: Sanna Svanebo

Annons

Tillsammans med laget fick hon också vinna den sista matchen i grundserien. Östersund dominerade till en början men i den andra halvleken var det Mark som tog över.

Det blev också en rysare men Östersund höll undan och vann. Laget tog därmed viktiga poäng inför kvartsfinalen i slutspelet som väntar mot Uppsala när den första matchen spelas på onsdag.

– Vi blev väldigt passiva i deras zon och hittade inte alls de lägena vi letade efter i försvaret. De fick skjuta sig in i matchen. Det är tråkigt att vi inte fick en högre placering men såklart ska vi göra det bästa av det här och köra ända in i kaklet, säger Dahlin.

Alva Stark hyllade Dahlin efter matchen.

Bild: Sanna Svanebo

Efter matchen hyllades hon av head coach Alva Stark.

– Det känns jobbigt. Hon är en otrolig basketspelare och människa. Det är med sorg jag tänker på att det är hennes sista säsong. Hon betyder jättemycket för mig. Jag älskar Stina och hejar på henne, säger Stark.

Dahlin har varit klubben trogen under hela sin basketkarriär och har stannat i klubben.

– Jag är så stolt över henne, hon är så unik på så många sätt. Hon har vågat och haft hjärtat för att uppoffra den tid som krävs. Det finns ingen spelare som är så lojal till sin moderklubb som Stina. Hon ska veta att det är tack vare henne vi är där vi är idag, i högsta ligan. Hon har banat upp det här. Hon har fått yngre spelare att våga drömma om en sån här möjlighet, säger hon.

Annons

Annons

Fakta

Östersund Basket – Mark Basket 91–88 (31–17,18–18,22–22,17–31)

Östersund, poäng: Jessica Kelliher 23, Astrid Sandberg Frankl 22, Gaby Bronson 13, Stina Dahlin 11, Hanna Whitish 8, Anna Lundquist 7, Danielle Elvbo 6, Malin Aasa 1.
Poäng, Mark: Lindsey Vanallen 26, Evelyn Ovner 25, Brianna Herlihy 15, Jonna Almqvist 8, Bridget Herlihy 7, Ester Sjöstrand 7.
Assists: 31–22.
Returer: 36–40
Turnovers: 13–19
Publik: 425.
Domare: Niklas Persson, Ramunas Jucevicius, Anton Strömberg Carlsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan