Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Ekonomiskt haveri efter fyra år med borgerligt styre

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det tog drygt fyra år för Mikael Westin (C) att sätta sprätt på kommunens egna kapital. På fyra år har det borgerliga ledarskapet i Ragunda kommun lyckats vända en positiv trend, med stärkt likviditet, till en nedåtgående spiral.

På fyra år har Ragunda kommun gått från stadiga överskott och stark likviditet till en kommun som snart står inför faktumet att behöva låna till drift.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vid fullmäktigemötet vecka 9 togs ett ärende om lånebehov upp. Kommunalrådet Mikael Westin garanterade att dessa 55 miljoner kronor inte skulle gå till drift utan användas för nödvändiga investeringar. Men hur kan kommunalrådet garantera det när han inte ens kunde svara på frågor om kommunens likviditet utan att glida på sanningen?

Annons

Sanningen är den att kommunens saldo som lägst var knappa 3 miljoner under januari månad och detta i en kommun där en lönerullning går loss på cirka 25 miljoner kronor. Det går inte att garantera att fullmäktiges beslut om att ge styrelsen carte blanche på ett lån om 55 miljoner kronor inte är början på lån till drift. Det går inte att garantera en god ekonomisk hushållning när redan tidiga prognoser för 2023 pekar på stora underskott.

Mikael Westin slår sig för bröstet och säger att det borgerliga styret lyckats investera utan att ta lån, men glömmer att nämna att det är tack vare ett starkt eget kapital som ett socialdemokratiskt styre lyckats bygga upp. Inte heller nämner han att detta försatt kommunen i ett läge där lån eventuellt måste tas för att ha råd med löner och andra löpande kostnader.

Ragunda kommun skulle kunna befinna sig i ett annat läge om inte dyra och bristfälliga upphandlingar genomförts, om styret haft koll på avtal och om nödvändiga lån för investeringar tagits i tid.

Annons

Kommunen befinner sig i detta läge på grund av politiska beslut och det är genom politiska beslut som läget kan förändras. Vår hand är fortsatt utsträckt till Centerpartiet och alla andra demokratiskt sinnade partier i Ragunda.

Vi är beredda att tillsammans med en betydande majoritet av fullmäktige göra nödvändiga prioriteringar för att både på kort och lång sikt säkra tillgången på välfärdstjänster i Ragunda kommun.

Tyvärr har Mikael Westin i stället valt att samarbeta med partier som till och med skickar brev med avgångskrav till hans egna partikamrater.

Anton Hammar (S) oppositionsråd Ragunda kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan