Annons

Annons

Annons

Östersund

Motion: Östersund bör bli bättre på att visa upp sin historia

Att Östersund är en trevlig turiststad vet de flesta – men vad få besökare får veta är att att staden också har en spännande historia. Nu vill en ny motion, signerad Moderaterna, ändra på den saken.

Text

I många svenska städer blir det snabbt uppenbart för besökare att platsen man befinner sig på har en spännande historia och att man kan lära sig något om den bara genom att strosa runt på stadens gator.

I Östersund är det inte lika lätt, anser Joel Nordkvist, moderat ledamot i kommunfullmäktige, som nu har har lämnat in en motion i frågan.

Trots att Östersund har ett starkt turistiskt varumärke och lägger stora resurser på att locka människor i olika sammanhang så görs det mindre för att besökarna ska få veta något om platsen de kommer till.

Annons

I Östersund samlas gärna människor på Stortorget när det är festligheter. Vad som ofta undgår dem är att byggnaderna som omger dem bär på mängder av spännande berättelser från stadens historia. Det kan tydliga informationsskyltar råda bot på anser Joel Nordkvist (M).

Bild: Denny Calvo

”De som är födda eller har bott länge i kommunen refererar gärna till platser som ”gamla skolan”, ”gamla biblioteket”, det rivna ”Grand hotell”, det nedbrunna ”Centralpalatset” ”Skomårtenhuset” och ”gamla brandstationen” av förståeliga skäl. Samtidigt är Östersund en växande stad och en kommun med hög inflyttning där ambitionen är att bli 75 000 invånare år 2040. För de som är nya i kommunen är det så klart inte lätt att navigera bad de här historiska begreppen och samtidigt är vi, som turistmål och destination, inte så bra på att lyfta fram vår historia som vi skulle kunna göra och som görs föredömligt i andra städer”, skriver Joel Nordkvist i motionen.

Annons

En turistbyrå med en oanat spännande historia.

Bild: Niclas Åkerström

Hans förslag är kommunen ska börja sätta upp informationsskyltar av den sort som redan finns vid exempelvis Tullparken och Temperance, men saknas vid många andra platser av stor betydelse för stadens historia. Det kan sedan kompletteras med en digital guide som kan lotsa de intresserade mellan sevärdheterna.

Inspiration till ett sådant projekt kan hämtas från Mittuniversitetets campus i Östersund, anser Joel Nordkvist, som berättar om det gamla artilleriregementets roll i stadens framväxt på ett sätt som han framhåller som föredömligt.

Annons

I dag ett hotell i mängden, men i slutetpå 1800-talet var Gamla teatern en byggnad som väckte uppmärksamhet världen över.

Den som vandrar genom Mittuniveristetets campus i Östersund får chansen att lära sig massor om det gamla regementets roll i Östersunds framväxt.

Bild: Louise Forslycke Garbergs

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan