Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Sex skidstjärnor sjuka – här är förklaringen

Sex svenska VM-åkare, med Ebba Andersson och Frida Karlsson i spetsen, är sjuka och missar helgens världscup i Falun.

Landslagsläkaren Rickard Noberius är inte förvånad.

– Vi släppte på garden och jag har gjort en liten kalkylerad risk för ökad smitta efter VM, säger Noberius.

Text

Ebba Andersson och Frida Karlsson är två av sex svenska åkare som blev sjuka efter VM. En kalkylrad risk, säger landslagsledaren Rickard Noberius.

Annons

Hela säsongen har skidlandslaget levt i en bubbla för att inte få in smitta i laget inför VM. Noberius är nöjd med resultatet.

– Vi har haft förhållandevis få sjukdomar under säsongen, säger han.

Skidlandslagets läkare Rickard Noberius berättar att han, på grund av den totala isoleringen av laget, gjorde en kalkylerad risk för ökad smitta efter VM.

Men efter VM i Planica blev sex VM-åkare sjuka: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Linn Svahn, Emma Ribom, William Poromaa och Johan Häggström. De har missat världscuptävlingarna i Holmenkollen och Drammen och saknas även i helgens lopp i Falun.

– Det har varit en tight bubbla där vi inte släppt in något virus. Får du då in ett virus i bubblan finns ingen motståndskraft hos någon i gruppen. Då blir det en större spridning, säger Rickard Noberius.

Annons

Annons

Kalkylerad risk

Han var beredd på den här vågen av sjuka skidåkare, som blev smittade sista VM-dagarna, alternativt de första dagarna efter hemkomsten:

– Vi har haft strikta förhållanden att hålla åkarna friska fram till och över VM. Det är påfrestande att hela tiden vara isolerad från nära och kära. Att inte kunna bo tillsammans med sin sambo eller föräldrar om någon av dem får halskänningar. Detta går inte att göra månad efter månad. Någon gång måste man släppa lite på garden. De måste få komma hem.

Rickard Noberius fortsätter:

– I det här fallet har jag gjort en liten kalkylerad risk för ökad smitta hos åkarna efter VM.

TT: Är det priset åkarna får betala för isoleringen?

– Ja. Allt samklingar också med att åkarna var otroligt urlakade energimässigt och kraftmässigt. Då blir man mer mottaglig. Får man sedan in en sådan smitta i gruppen blir fler sjuka, svarar Rickard Noberius.

Efter Falun avslutas världscupen med sprint i Tallinn på tisdag och lopp i Lahtis nästa helg. Rickard Noberius vill inte säga vilka han tror kommer till start i de tävlingarna. Bara att han räknar med att minst tre av de sjuka kan tävla igen.

Ökar på immunförsvaret

Nästa år avgörs inget mästerskap. Då är världscupen huvudmålet hela säsongen. Därför signalerar Rickard Noberius redan nu att det blir en annan form av bubbla:

– Nu har det varit extremt inför ett mästerskap. Åkarna har i princip varit totalisolerade i två månader. Det problemet kommer inte att bli nästa år. Då kommer det att vara veckor under säsongen när de är hemma. Per automatik, när de exempelvis handlar, kommer de att få små, små doser av virusbestånd, som de utsätts för och ökar på immunförsvaret.

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Status på de sjuka VM-åkarna

+ Frida Karlsson: Förkylningsvirus. Tävlar förmodligen nästa vecka.

+ Ebba Andersson: Förkylningsvirus. Tävlar förmodligen nästa vecka.

+ Emma Ribom: Börjar snart träna. Tävlar förmodligen nästa vecka.

+ Linn Svahn: Sjuk i influensa. Borta kommande helg.

+ William Poromaa: Troligen influensa. Inte börjat träna. Tveksam start nästa vecka.

+ Johan Häggström: Sjuk i influensa. Tveksamt om start kommande vecka.

Fakta

Fakta: Schema för världscuptävlingarna i Falun

Fredag:

10 kilometer, klassisk stil, damer och herrar (12.00/13.45)

Lördag:

Sprint, fristil, damer och herrar (prolog 10.50/finaler 13.20)

Söndag:

Mixedstafett, 4x5 kilometer (11.15)

Alla tävlingar sänds på TV6 och Viaplay.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan