Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vill vi verkligen vänja oss vid ljuden från skjutfältet igen?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Försvaret ska bygga ett stort regemente i Torråsen med målet att utbilda 850 värnpliktiga per år. Det skjutfält som ska användas är Dagsådalen som ligger på andra sidan 45:an. Alla tillstånd finns kvar från tiden då Östersund var en militär stad och då staden präglades av militär verksamhet. Många som bott här under den tiden säger:

”Det small ju jämt. Fy fan va de sköt på den tiden. Man vande sig vid det ständiga ljudet från skjutfältet.” Jag förstår att pensionerade militärer blir nostalgiska, men min fundering blir: vill vi vänja oss vid det igen?

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En annan tanke som slår mig är att terrängen runt skjutfältet inte ser likadan ut; det har tagits ner lite skog, hela området med arenan och Ica Maxi har byggts. Man har satsat på stora villaområden i Sånghusvallen, Tallbacken och Brittsbo. Vill de vänja sig?

Jag har förstått att Försvarsmakten och kommunen inte vill ompröva tillståndet för skjutfältet – tänk om det inte skulle vara lämpligt att ha den verksamhet man vill ha där? Det finns idag tillstånd att ha aktiviteter på skjutfältet 350 dagar om året, samt en hel del nätter och helger. 1996 utfärdades tillståndet med den teknik och den terräng som fanns då. Nu vill man helt enkelt bara starta där man slutade. Utan ny analys.

Hur blir det då i ett senare skede om det börjar klagas på för höga ljudnivåer? Kommer man att flytta på skjutfältet eller på boende? Kommer villaägare att kompensera för värdeminskningar? Måste man utöka riskområdet för buller? Blir det området också klassat som riksintresse? Då har helt plötsligt Försvarsmakten sista ordet i alla bygglovsansökningar. Är vi beredda att vänja oss vid det?

Annons

Vore det inte bättre att ompröva skjuttillståndet från 1996 med modern teknik och lägga in hur bebyggelsen och terrängen ser ut idag så att vi slipper jobbiga överraskningar i framtiden?

Annons

En uppmaning till länsstyrelsen och kommunen i Östersund: Gör en ordentlig analys av vad den nya etableringen kommer att innebära för Östersunds invånare. Både för dem som bor här nu och för dem som förhoppningsvis vill flytta hit.

Häxan Surtant

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan