Annons

Annons

Annons

Östersund

Barock rock tar över Folkets hus

Det kommer att bjudas på en salig blandning av läder, stråkar, nitar och trumpeter när musikesteterna på Jämtlands gymnasium intar Folkets hus tillsammans med Östersunds kammarorkester tisdag och onsdag kväll.

Text

Varje år arrangerar musikestetprogrammet på Jämtlands gymnasium en stor konsert där eleverna får chansen att kliva ut på en fullstor scen i skarpt läge för att visa vad de kan. Och i år kommer de inte att snåla med det musikaliska krutet.

70 musikesteter från utbildningens samtliga tre årskurser kommer att bilda en kör, uppbackad av solister, hela Östersunds orkesterförening och ett rockband, som tillsammans ska ta åskådarna på en svindlande musikalisk färd från rock till barockmusik. Sammanlagt blir det ett 100-tal personer som kommer att ta plats på scenen och i orkesterdiket, samtliga utstyrda i rockmundering.

På tisdag och onsdag kommer 70 elever är samfällt leverera en lång rad klassiska rock för publiken på Folkets hus i Östersund.

Bild: Marcus Berglund

Annons

Annons

– Vi har tränat på det här ända sedan jul. Två gånger i veckan i början och betydligt mer intensivt här mot slutet. Det kommer att bli mäktigt, säger eleven Linus Lilo.

Konserten, som blir en helkvällsföreställning, kommer bland annat att bjuda på en rad klassiska rocklåtar från band som Queen, AC/DC, Europe och Nightwish, inramade i orkesterföreningens klassiska ljudlandskap.

Men konserten kommer även att innehålla mer utpräglad barockmusik och en av de elever som tar sig an den uppgiften är Livia Eriksson Nordström.

– Det är alltid lite nervöst med sådant här och just barockmusiken har lite av en utmaning eftersom vi inte är vana att spela den, men att vi är flera i ensemblen gör att det känns tryggare, säger hon.

Musikesteterna Linus Lilo och Livia Eriksson Nordström laddar för konsert.

Bild: Marcus Berglund

Att integrera den rock som ungdomarna redan spelar med orkesterföreningens klassiska musik är ett mycket smart drag, anser Svenska kyrkans Nicklas Strandberg, som dirigerar föreställningen. För även om klassisk musik inte är en särskilt populär genre bland ungdomar så ser han att de uppenbart tar starkt intryck när de ändå råkar hamna mitt i den.

– Ungdomarna är det viktigaste vi har och har vi inte dem med oss så är det bara att lägga ner. Och den här gruppen är verkligen supertaggad. När vi repade härom dagen ville de inte ens ha rast så vi bara körde på timmar i sträck, säger han.

Annons

Efter ett melodisk gitarrintro av elevensemblen på scenen släpper dirigenten Nicklas Strandberg in orkesterföreningens mäktiga barocktoner.

Bild: Marcus Berglund

Annons

Förutom de två kvällskonserterna kommer eleverna och rockbandet, bestående av utbildningens lärare, även att hålla en rad dagkonserter för elever från grundskolan.

Maria Sjöstedt Björs, som är lärare på musikestetprogrammet, ser fram emot emot evenemangen.

– Det är klart att det alltid känns lite nervöst, även för oss lärare, för med så här stora evenemang är det väldigt mycket som måste falla på plats. Men sedan vet vi ju också att det alltid brukar gå bra, säger hon.

När det kommer till gymnasieutbildningen anser hon att den här sortens stora evenemang har fler vinster än de rent musikaliska.

Läraren Maria Sjöstedt Björs har varit med om många stora elevkonserter och just den här ”Rockbarock” är en repris på ett koncept som skolan genomförde 2009.

Bild: Marcus Berglund

– För oss lärare är det roligt att umgås med eleverna utanför klassrummen. Och inte minst: när vi samlar alla årskurser på det här viset får eleverna en chans att lära känna varandra över årskullarna, vilket bidrar till en starkare social sammanhållning, säger Maria Sjöstedt Björs.

Konserten ”Rockbarock” spelas på Folkets hus i Östersund 21 och 22 mars, med början klockan 19.00 båda dagarna.

Nicklas Strandberg i full färd med att dirigera 100 sångare och musiker i repetitionerna av Rockbarock.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan