Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Försvaret bör lägga sin verksamhet längre från stan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar till Jonas Karlsson, chef Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår:

Vi förstår att Försvarsmakten vill expandera, vi förstår också att ni gärna vill ha Torråsen. Det är bara det att era behov och önskan om att ha marken står emot andra intressen.

Torråsen är den plats som bäst fyller Försvarsmaktens behov (9 mars)

Vi vill fortsätta bo i området, östersundare vill fortsätta ha stadsnära grönområden och vi vill att staden och byarna runt Östersund ska kunna fortsätta växa.

Annons

Påverkansområde för buller eller annan risk. Området där Försvarmakten inte vill ha friluftsliv eller rekreationsområde. (Kartan hämtad från Försvarsmaktens material.)

Annons

Ditt jobb är såklart att se till din verksamhets behov, och visst är det taktiskt av er att lägga det i Torråsen – då förflyttar du mycket av kostnaderna för etableringen på kommunen avseende framdragning av VA, fjärrvärme och vägar och sparar därmed pengar till din organisation.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Lägger man regementet i Torråsen behöver kommunen stå för 3 kilometer av dragningarna fram till tomtgräns; i Dagsådalen handlar det om 800 m till tomtgräns. Försvarsmaktens tomtgräns är 800 m från värmeverket i Lugnvik och därmed anslutning till vatten, avlopp, värme och el. Men nu har ju Daoson sagt att ni ska stå för den största kostnaden och vi slipper då bli tvångsanslutna till kommunalt vatten och avlopp. Det tackar vi för i sådana fall.

Dessutom är det väldigt fin fjällutsikt i Torråsen, för ni sa ju till oss bybor på första mötet: ”Det kommer att vara en vacker björkallé upp till regementet och fin fjällutsikt från kansliet.” Vi förstår att även sådant kan kännas viktigt då man ska visa upp fina anläggningar när man kommer ha flera internationella samarbeten.

Vi förstår också att det är lätt att säga att skidspåren kommer finnas kvar, för det stämmer ju om du kapar nuvarande spåret från stadions spårnätverk och drar en liten slinga på baksidan av regementet. Det stämmer också att allmänheten kommer få åka i dem. Sedan att det är när det passar Försvarsmaktens verksamhet behöver du ju inte nämna i det här skedet.

Annons

Annons

Förlåt om vi har blivit lite skeptiska, men det känns lite som ni har sagt en sak och gör en annan. Torråsen är för många inte bara skidåkning utan även cykelstigar, terrängträning, svampplockning och närhet till friluftsliv, något som inte passar din verksamhet.

I publikationen, FM2022-23088:1 Bilaga 8 - Riksintressen för totalförsvarets militära del i Jämtlands län 2023 skriver ni: ”Exempel på åtgärder som kan medföra påtaglig skada är: Planer och bestämmelser som uppmuntrar till friluftsliv och rekreation inom det område som utgör påverkansområde för buller eller annan risk.” (s. 38)

Vi förstår att det för er del känns lockande att bara kliva i sina gamla skor och ta tillbaka områden som en gång varit militära. Staden har utvecklats och vuxit närmare skjutfältet och övningsområdet, risken är stor att ni kommer få klagomål vilket skapar slitningar mellan Försvarsmakten och invånare som bor i nybyggda bostadsområden, samt de som idag nyttjar området på olika sätt.

För att undvika slitningar mellan Försvarsmakt och invånare bör ni fundera på att lägga er verksamhet längre från staden.

Vi hör vad du säger Jonas Karlsson, men vi håller inte med.

Anita Rubensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan