Ett kollektivavtal inom LO-sfären reglerar alltid lägsta lön man får tjäna på arbetsplatsen. Det finns ingen lagstadgad minimilön i Sverige, utan fack och arbetsgivare gör upp om vilken lön som skall gälla för branschen. Det är det som kallas den svenska modellen, och den utgör ett hinder för lönedumpning.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Annons
Ett kollektivavtal ger dig inte bara lön utan semester, försäkringar, tjänstepension, extrapengar vid föräldraledighet och sjukdom, medbestämmande etc. Det är en trygghet för arbetstagarna.
Det är en smidig lösning för både arbetsgivare och arbetstagare och ger dig som anställd villkor som liknar de andra som jobbar inom samma bransch i Sverige. Det utgör således ett hinder för underbudskonkurrens och dåliga villkor.
Annons
Du slipper förhandla. Tänk så många saker ett kollektivavtal reglerar. Rättigheter och skyldigheter som annars skulle behöva förhandlas om. Det slipper du, och professionella förhandlare och experter sköter det åt dig i stället.
Mycket kan hända på en arbetsplats, men enligt kollektivavtalet måste arbetsgivaren informera dig om vad som väntar och du har då möjlighet till medbestämmande över utvecklingen.
Tänk så krångligt det vore om samma regler för till exempel arbetstid, skyddsutrustning och klädsel gällde för olika yrken och branscher. Med kollektivavtalen kan reglerna anpassas till din arbetsplats. De kan också snabbt anpassas till nya rådande situationer i samhället.
Om det blir en tvist på jobbet kan saken lösas snabbt. Din egen fackliga representant kan förhandla lokalt. Enligt kollektivavtalet måste arbetsgivare och arbetstagare prata med varandra. Om det inte fungerar kan man skicka ärendet vidare till central förhandling, och slutligen till arbetsdomstolen. Det här förhindrar att du som medlem blir godtyckligt behandlad, du slipper göra allt arbete, och du slipper rättegångskostnader.
Annons
Sverige tjänar på kollektivavtal. Genom att kollektivavtalet är så inriktat på förhandlingslösningar och att arbetstagarna säljer fredsplikt så länge avtalet varar, har vi väldigt lite strejker i Sverige. Kollektivavtalen gynnar både arbetsgivare och arbetstagare.
Vill du veta mer om hur ett kollektivavtal fungerar? Vänd dig till din fackliga representant på lokal nivå eller vänd dig till ditt fackförbund på regional eller central nivå
LO-Facken i Jämtlands län