Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Norge dominerade i Falun – Klæbo vann

Norge totaldominerade herrarnas tio kilometer i klassisk stil i skidvärldscupen i Falun.

Johannes Høsflot Klæbo vann igen – och bästa svensk blev Calle Halfvarsson på en tionde plats.

– Lite för offensiv öppning, säger Halfvarsson i Viaplay.

Text

Norges Johannes Høsflot Klæbo vinnare i Falun.

Annons

Av de topp tio-placeringarna gick sju till grannlandet.

Vann gjorde suveräne Johannes Høsflot Klæbo – hans totalt 64:e seger i världscupen i karriären. Tvåa blev Martin Løwstrøm Nyenget, tio sekunder bakom Klæbo och trea slutade Harald Østberg Amundsen, 20 sekunder bakom. Klæbo har vunnit 16 av 27 individuella lopp i världscupen den här säsongen. Rekordet har Therese Johaug på 20.

Annons

Bästa svensk blev födelsedagsbarnet Calle Halfvarsson, 34. Svensken inledde starkt men kunde inte hålla tempot hela vägen och slutade tia, 36 sekunder bakom Klæbo.

Annons

– Det var lite för offensiv öppning, det höll inte hela vägen, men ändå helt okej. Jag gick för det verkligen men tyvärr räckte det inte till. Det är hemmaplan och man är taggad så man vill ut och köra. Jag hoppas det blir bättre väder i morgon så man kan vara med och slåss om det.

Men allt var inte frid och fröjd i det svenska lägret. Flera åkare hade problem med dåligt fäste under skidorna. Något som ställde till det för bland annat Gustaf Berglund och Edvin Anger.

– Jag väljer ett par ruggskidor som jag inte testat före start. De är väldigt hala så jag får försöka staka stora delar av banan. Jag inser det direkt och svär för mig själv. Jag tänker ”vad har jag ställt till med och blir förbannad”, säger Berglund till Expressen.

Fakta

Fakta: Kommande tävlingar i Falun

Lördag:

Sprint, fristil, damer och herrar (prolog 10.50/finaler 13.20)

Söndag:

Mixedstafett, 4x5 kilometer (11.15)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan