Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Placering av vänthall får inte vara en skrivbordsprodukt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En vänthall måste vara i närheten av busshållplatserna. ”I närheten av” är en fråga om tid, hur lång tid det tar för bussresenären att ta sig från bussätet till stolen i vänthallen eller omvänt. Bestäm en rimlig maxtid mellan den mest avlägsna busshållplatsen och vänthallen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Vi är olika snabba på att förflytta oss. En del av oss är beroende av rullator, rullstol eller andra hjälpmedel, en del går med käpp. Extratid för att hitta rätt buss kan krävas för de med nedsatt syn eller hörsel. Målsättningen med Östersundslänken måste vara att den fungerar väl även för de som behöver hjälpmedel.

Uppförsbackar, grusgångar i Kyrkparken med mera sänker farten. Vinterns snö likaså, regn och kyla.

Bjud in personer med egen erfarenhet av hinder för att röra sig i stan. Låt dem praktiskt pröva hur lång tid det skulle ta för dem mellan föreslagna hållplatser och en föreslagen vänthall.

Kommer en föreslagen vänthall ligga inom rimligt tidsavstånd till de planerade busshållplatserna? Krävs assistans mellan vänthall och buss för till exempel den som använder rullstol och det är vinter? Ska alla kunna åka buss året runt är det bäst att pröva nu i vinter. Östersunds kommun har ett tillgänglighetsråd som kanske kan bistå med förslag på människor som kan pröva hur det skulle kunna fungera. Placeringen av vänthallen får inte vara en skrivbordsprodukt.

Vänthallen måste placeras så att det blir bra för alla som väntar på nästa buss. Särskilt viktigt för de som inte har så många alternativ till att åka buss. För de som har nedsatt rörelseförmåga, nedsatt syn eller hörsel eller annan funktionsnedsättning som har betydelse för förmågan att ta sig mellan bussar, till och från en vänthall. Eller de som inte vill köra bil, cykla, gå, är för långt.

Östersundslänken ska göra det bättre för alla att åka buss.

Lars Brolén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan