Annons

Annons

Annons

Marcus Åsling

ledare centerpartistiskHackås

Marcus Åsling
Replik: Gillhov är inte till salu

Motståndet mot vindkraft handlar inte om pengar eller utsikt. Tryggve Johansson från Gillhov svarar på Marcus Åslings ledare.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Lars Dafgård

Annons

LÄS MER: Ge bybor ersättning när utsikten påverkas av nya vindkraftsparker

Visst är det viktigt för mig att Svartnäset och för övrigt hela Gillhovsområdet kommer att förbli en plats som är attraktiv för mina barn, barnbarn och andra som väljer att vistas här. Men att, som du gör, förminska motståndet hos föreningen ”Gillhovsbygden mot vindkraftsetablering” till att handla om utsikten från vår gård på Svartnäset är fel och blir till en ren förolämpning mot föreningens engagerade medlemmar.

I din värld kanske allt är till salu, men så är det uppenbarligen inte för alla.

Annons

Du tar dig också rätten att jämställa vägar fram till våra byar och de telefonledningar, som för övrigt nu är nedlagda och i bästa fall bortplockade, med den påverkan på natur och boendemiljö som en storskalig vindkraftsetablering skulle innebära.

Annons

Hur kan du veta hur kommande generationer värdesätter oförstörd natur?

Du förminskar vårt motstånd till att handla om ersättningar. I din värld kanske allt är till salu, men så är det uppenbarligen inte för alla. Det finns värden som man inte kan sätta en prislapp på.

Du förklarar myndigt för oss läsare att det handlar om en förstudie och att det är tidigt i processen. Det är vi också fullt medvetna om. För mig, som för över ett år sedan blev uppringd av GGE Nordica och fick en förfrågan om mitt intresse av att arrendera ut mark så nära som 2 km från vår bostad vid en etablering och som träffar utskickade ornitologer samt ser vindmätare på skogen, känns det dock betydligt mera påtagligt.

Vi i föreningen ”Gillhovsbygden mot vindkraftsetablering” anser oss, oavsett vad du tycker, ha full rätt och befogad anledning att väcka opinion mot en sådan etablering, att uttrycka vår oro samt att belysa vilka stora konsekvenser vi anser att en etablering skulle få för djur, natur och människor i området.

Tryggve Johansson

Politisk redaktör svarar direkt:

I den politiska debatten om vindkraft är utsikt och andra estetiska argument vanligast bland motståndare till vindkraftsetablering.

Det jag tar mig rätten att göra i ledaren är att sätta motståndet mot vindkraft i ett historiskt sammanhang, där också annan exploatering i vår historia mött kritik men som av kommande generationer setts som obefogad.

Annons

Annons

Det handlar om hur man skapar ett värde för människor som bor nära vindkraft

Ifall fastighetsägare får en ersättning för närliggande vindkraft så blir det också mer attraktivt att äga fastigheten för kommande generationer. Detta eftersom fastigheten bär på en intäkt. Det berör allt från hushållsekonomi till möjligheten att belåna fastigheten.

Det handlar alltså inte om att allt är till salu. Det handlar om hur man skapar ett värde för människor som bor nära vindkraft – men som inte är direkt berörd markägare – att dra nytta av etableringen.

Avslutningsvis förtydligar jag att det handlar om en förstudie för att sätta frågan i ett rättvist och begripligt sammanhang för ledarsidans läsare. Ledaren försöker inte skriva Tryggve Johansson eller medlemmarna i föreningen på näsan. Den vänder sig till ÖP:s läsare i länets åtta kommuner.

Marcus Åsling är politisk redaktör.

Bild: Johan Axelsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan