Annons

Annons

Annons

Östersund

”Det har kunderna listat ut redan”

Priserna skjuter i höjden, Ica varnar sina handlare för en ökad risk för angrepp mot matbutiker – och finansministern har kallat upp landets livsmedelsjättar för ett möte nästa vecka.

– För att kunna driva bolag måste du gå med vinst, säger Daniel Faxing, butikschef på Ica Maxi i Östersund.

Text

Bild: Niclas Åkerström

Annons

Efter vinterns höga elkostnader har ett allt större fokus riktats mot matpriserna i landet. Bara det senaste året har priserna stigit med 21 procent, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Detta har fått flera att höja sina röster. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill se en lösning där vissa livsmedelsprodukter får ett pristak. Finansministern Elisabeth Svantesson (M) har sagt att det inte är aktuellt, men har samtidigt ”svårt att förstå” hur de svenska priserna kan ha ökat mer än i närliggande länder.

Därför har hon kallat till sig matjättarna Coop, Ica och Axfood till nästa vecka där de ska få förklara sig.

– Vi bör vara mer illojala mot våra butiker och visa att vi avstår från varor som blivit onödigt dyra, sa Konkurrensverkets generaldirektör, Rikard Jermsten, efter ett besök i riksdagens näringsutskott på torsdagen.

Annons

Annons

Daniel Faxing är butikschef på Ica Maxi och menar att det inte är någonting nytt under solen att kunder väljer bort varor som ökat kraftigt i pris.

– Det tror jag redan sker, det har kunderna listat ut redan, säger han.

Tar ni ut överpriser?

– Nej, det gör vi inte.

Hur tycker du kunderna ska tänka kring de här sakerna när man handlar?

– Det är fria val var man handlar. Men man kan nog påverka väldigt mycket själv med vad man väljer för produkter. Om man följer säsonger kan man hitta saker som är billigare för att det finns stora volymer.

”Nu slår mång effekter in samtidigt som slår över alla led”, säger Daniel Faxing och hänvisar bland annat till energikostnader och svagare krona.

Bild: Troj Gustafsson

Under 2021 gjorde Ica Maxi i Östersund en vinst på 29 miljoner kronor före skatt. Daniel Faxing säger att han har förståelse för att det kan sticka i ögonen på folk och tillskriver mycket av vinsten till pandemin då restaurangbesöken blev färre.

Men med det osäkra omvärldsläget och höjda energipriser under fjolåret har det blivit mindre marginaler, enligt butikschefen.

– Det vi gör för att kunna möta den lägre marginalen är att se över övriga kostnader.

Annons

Handlare fortsätter att göra vinster 2022. Även om det är med minskade marginaler. Samtidigt som man betalar väsentligt mycket mer för sin matkasse. Vad tänker du kring det?

Annons

– Jag säger som jag sagt flera gånger och som kommer bli mitt svar: För att kunna driva bolag måste du gå med vinst. Sen vad som är en stor eller liten vinst, det kan skilja sig.

Nyligen kunde SVT Väst berätta att Icas säkerhetsavdelning gått ut med en varning om ökad risk för angrepp mot butiker och personal, kopplat till de höjda matpriserna.

Daniel Faxing säger att man inte märkt av någonting hos sig.

Willys butikschef i Östersund, Ann-Sofi Öhman, tycker att den ökade hotbilden är oroande men har inte behövt hantera några ärenden kopplade till det. Däremot har man sett en ökning av antalet stölder i butiken.

– Ett tag efter jul har det varit lite mer än det brukar vara, säger hon och gör kopplingen till högre matpriser:

– Jag tänker att man har det sämre ställt.

Ann-Sofi Öhman, butikschef på Willys i Östersund.

Bild: Troj Gustafsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan