I augusti ifjol bedömde förra regeringen att Sverige skulle ta emot 8 200 nyanlända flyktingar under 2023 varav Östersund skulle tilldelas 140 stycken. Senare samma år beslutade den nuvarande regeringen att ändra siffran till 3 300 stycken och tilldela Östersund 57 stycken nyanlända.
Vill vara en öppen famn
Det är betydligt färre än vad kommunen hade hoppats på, menar Effie Kourlos som är kommunalråd.
Hon påpekar att Östersund behöver växa och öka sin befolkning. Det finns ett stort behov av arbetskraft.

”Vi ser att vi kan ta emot många fler människor än vad vi gör idag”, säger Effie Kourlos (C).
Bild: Jeanette Fundin
Annons
Att ta emot fler flyktingar är både möjligt och önskvärt, menar Effie Kourlos.
– Det är både för att vi som kommun behöver människor som kommer hit för att vi ska ha kompetensförsörjning i skola, vård och omsorg men också för att vi får till oss nyetableringar och det behövs mer arbetskraft framöver.
Annons
Effie Kourlos påpaker att arbetslösheten i Östersund hör till de lägsta i landet.
– Det finns andra kommuner och län som till exempel Stockholm och andra storstäder som inte klarar att ta hand om människor och få dem i arbete.
– Men det är också så att vi i Östersund och Jämtland har en vilja att ta hand om människor som har det svårt. Vi vill vara en öppen famn för de som är på flykt och då är det olyckligt att vi inte kan få fler människor till oss.

Migrationsverket tilldelar i år 57 nyanlända till Östersunds kommun. Det är för få, menar kommunalrådet Effie Kourlos (C) som tycker att kommunen har kapacitet och behov av fler.
Bild: Maria Lindholm
Effie Kourlos välkomnar därför regeringens beslut att ge Migrationsverket i uppdrag att se över beräkningen som ligger till grund för fördelningen av nyanlända som ska omfattas av anvisningar till Sveriges län och kommuner.
– Fördelningen av nyanlända måste bli mer jämn. I vissa kommuner har man idag ett alldeles för lågt mottagande, samtidigt finns det andra kommuner som har tagit emot många, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson i ett pressmeddelande.
Annons
Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard finns det kommuner som vill ta emot fler nyanlända samtidigt som andra kommuner har utmaningar i mottagandet på grund av till exempel en ansträngd bostadsmarknad.
Annons
Effie Kourlos hoppas på en förändring så att län och kommuner på frivillig basis kan ta emot fler än beräknad tilldelning.
Lagstiftningen tillåter att kommuner i ett län kan förhandla med varandra och kan justera antalet. Men olika län kan inte förhandla med varandra.
– Så om Stockholms län tycker att de måste ta emot för många människor kan de inte förhandla med Jämtland som vill ta emot fler, säger Effie Kourlos.