Annons

Annons

Annons

Gällö

Satsning på sågverket i Gällö – bygger om för 60 miljoner

Tuffa tider och lågkonjunktur till trots. I Gällö pågår just nu ombyggnationer av sågverket för att förstärka produktionen för framtiden.

Text

Bild: Johan Axelsson

Annons

Investeringarna på Gällö Timber rör sig om en ombyggnation av såglinjen och justerverket som får ny utrustning för runt 45 miljoner kronor. I slutet av året kommer det även investeras i två virkestorkar om cirka 18 miljoner.

– Det är för framtiden. Både potentiella framtida växt men även för att få jämnare och ännu bättre kvalitet på våra produkter, säger Jonathan Mattsson vd på Gällö Timber.

För att få in all ny utrustning fick delar av taket till sågverket lyftas bort.

Bild: Johan Axelsson

Satsningarna gör det möjligt att närma sig målsättningen att inom en framtid ligga på upp mot 400 000 kubikmeter sågade trävaror per år. Som mest har det hittills producerats runt 360 000 kubikmeter. För att nå dit är de nya virkestorkarna en viktig pusselbit.

Annons

Annons

– Vi får lite mer kapacitet i början av nästa år att kunna börja utöka, säger Jonathan Mattsson.

Sågverket i Gällö är mitt uppe i ombyggnationen som kommer ta runt en månad. ”De här investeringarna säkerställer en bra framtid för Gällö Timber”, säger Jonathan Mattsson.

Bild: Johan Axelsson

Ombyggnationerna ger även lite snabbare sågning, bättre precision och det går att ta hand om fler träslag samt längder. Justerverket, där virket kvalitetsbestäms i olika klasser, får ett uppdaterat system med ny kamerateknik som bland annat ger möjlighet till styrning med AI, artificiell intelligens.

– Det är väldigt kul att ha ägare som tror på bolaget och vill investera även i de här tiderna, konstaterar Jonathan Mattsson.

Under driftsstoppet arbetar personalen med olika underhållsarbeten, men många har passat på att ta ut semester, berättar Jonathan Mattsson.

Bild: Johan Axelsson

Gällö Timber ägs till lika delar av Persson Invest och SCA. Uppdateringen av sågverket påbörjades i slutet av februari och kommer ta runt en månad. Under tiden står produktionen stilla vilket är kostsamt. Samtidigt är det inte så dum tajming att göra stoppet nu när lönsamheten inte är lika god som tidigare, menar Jonathan Mattsson.

– Det hade varit mer kostsamt att göra det här stoppet förra året vid den här tiden. För då hade vi väldigt stark lönsamhet, säger han.

Annons

Fem lastbilstrailers med material har levererats. Det byts ut delar av sågverkslinje och monteras in nya reducerare, som är en form av fräs.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Jonathan Mattsson berättar att det har varit en nedåtgående trend på trävarumarknaden sedan ifjol sommar. Han beskriver läget som kämpigt, men att efterfrågan på trä som produkt i olika byggnationer kommer vara stark över lång tid framöver.

– Men just nu är vi nere i ett dike och åker lite grann, konstaterar han.

Jonathan Mattsson började på sågen i Gällö som virkesköpare 2014 för att två år senare bli affärschef och ansvarig för försäljning. Vd-rollen tog han på sig första juni förra året.

– Det känns väldigt spännande. Jag lär mig något nytt varje dag så det är kul. Det är ett bra företag och det är ett bra gäng. Det finns entreprenörsanda och ett bra driv här.

Totalvikten på maskinutrustningen som lyfts in genom taket uppskattas till 50 ton.

Bild: Johan Axelsson

Även om rådande marknadsläge är besvärande. De nya investeringarna på sågverket i Gällö, som har 130 anställda, borgar för goda möjligheter att kunna fortsätta och även utöka i framtiden. Jonathan Mattsson lyfter även fram att råvaruförsörjningen är en viktig del för att företaget ska vara lyckosamt.

– Utan markägarna som levererar virke hit skulle vi inte kunna såga och finnas till.

Jonathan Mattsson vd på Gällö Timber.

Bild: Johan Axelsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan