Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Stjärnan långt efter – Dahl tvåa i Birkebeinerrennet

Kanske börjar Emil Perssons succésäsong ta ut sin rätt.

Efter vinsten i Vasaloppet och en redan säkrad totalseger i långloppscupen blev Birkebeinerrennet 27-åringens sämsta insats för säsongen.

– Jag hade väl en fin tur på fjället, kan man säga, säger Persson, 14:e för dagen, till SVT.

Text

Emil Persson, i den gula ledarvästen, hade en tung dag i Bikebeinerrennet. Arkivbild.

Bild: Geir Olsen

Annons

Det blev norsk seger både på dam- och herrsidan i det klassiska längdloppet, 54 kilometer mellan Rena och Lillehammer. Ida Dahl, som leder totalcupen, hade länge greppet på damsidan, men svenskan blev upphunnen och frånåkt av hemmahoppet Astri Øyre Slind under den sista milen.

I mål var Dahl till slut nästan en minut bakom norskan, som tog sin andra raka seger i tävlingen.

Annons

Ida Dahl behåller dock den gula ledarvästen inför de två avslutande loppen.

Annons

– Nu är jag så klart besviken, jag gick verkligen för seger och jag känner mig stark. Jag gjorde kanske något dåligt spårbyte, jag var trött också, säger Dahl till SVT.

Ida Dahl blev tvåa bakom norskan. (Bilden är från ett annat tillfälle)

Bild: JOHAN AXELSSON

Norrmän överallt

Den regerande mästaren tog hem segern även på herrsidan. Norges dominans var total med hemmaåkare på de sju främsta placeringarna. Fyra åkare – Andreas Nygaard, Johan Hoel, Runar Skaug Mathisen och Magnus Vesterheim – gjorde upp om det i en spurtuppgörelse. Nygaard drog det längsta strået, och vann Birkebeinerrennet för andra året i rad.

Bäste svensk blev Max Novak på åttonde plats, nästan tre minuter från segern. För Emil Persson gick det ännu lite sämre.

Hejade på publiken

27-åringen har vunnit nio lopp i vinter, bland annat Vasaloppet för två veckor sedan, och har redan säkrat segern i långloppscupen. Därför var säsongens sämsta insats inte så betungande trots allt.

– Det är det som gör att man ändå kan åka och njuta lite mer. Den är klar. Då får man passa på att njuta, säger Persson till SVT.

– Jag hade ingenting med det här att göra i dag. Bara efter någon kilometer kändes det jobbigt. Jag hade väl en fin tur på fjället, kan man säga. Man fick åka och njuta lite, snacka lite och heja på publiken. Det var en jäkla stämning i alla fall.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan