Annons

Annons

Annons

Sveg

Minnesord: Håkan Berglund, Rismyr, Älvros, 70 år

Om Håkan Berglund, som lämnade oss för tidigt i februari, finns oräkneliga fina minnen att räkna upp från hans barndom, uppväxt och vuxenliv i Svegs samhälle.

Annons

Det som särskilt etsat sig fast i minnet var de intressanta samtal och diskussioner som fördes över lokala och världsliga problem men även givetvis de ljusa och humanistiska sidorna som många människor bär på. Håkan var en god människa. En ödmjuk och intelligent "Svegsgrabb" med kvick härlig humor och debattlystnad som fick oss andra kompisar att både skratta respektive ingav respekt.

Särskilt under åren då vi gick på Hermods korrespondensgymnasium (föregångare till dagens gymnasium) var tonläget högt när arméjuntan i Grekland tog makten och avskaffade demokratin, varade i hela sju år 1967-1974. Bitvis förekom duster mellan oss korrespondenselever och läraren (reservofficer) som försvarade juntans makttillträde. Samhällsengagemanget var stort bland oss ungdomar på den här tiden. Vid sidan av samhällskunskapen var särskilt matematiken Håkans starka ämne.

Annons

Annons

För Håkan var det arbetarrörelsen, socialdemokratin, som låg honom varmt om hjärtat. Ett hjärta som ständigt tickade av engagemang i flertalet kommunala uppdrag, föreningsliv, Folkets hus och Storöns Folkets park. Den politiska modersmjölken fick Håkan av pappa Herman Berglund som hade sitt patos i Folkets hus när han inte körde SJ:s rälsbuss på sträckorna Orsa, Sveg, Hede och Östersund.

Vid ett av våra sista samtal före andra advent förra året berättade Håkan om de fina åren hemma i Sveg. Mindes Kafé Kornan där han drack goda glassdrinkar med olika förförande smaker, banan och jordgubbssmak, som han avnjöt  genom en bidragande fickpeng av mamma Tilly.

Ser Håkan där han sitter i Kornans grillbar vid sidan av en jukebox som spelade härliga 60-talslåtar. Kan också se Håkan med hustru Inger när de på 80-talet (1987 vid ett besök) drev lantbruk i Mosätt med tillhörande gårdsslakteri och gårdsbutik. Diverse djur såsom får, getter, kor, grisar, kalkoner och en arbetshäst. Företagsamma som Håkan och Inger var i sin framfart i livet, låg de verkligen inte på latsidan utan ville vara med att skapa och utveckla något gott för Härjedalen. Dessutom engagerade i Eldrimner för makarnas duktiga mathantverk. I februari 1996 tilldelades Håkan och Inger fint pris av Gastronomiska Akademien, Akademiens diplom för stressfri slakt samt hög kvalitet på köttprodukter.

Annons

Prisceremonin ägde rum i Wennergren center i Stockholm.

Efter Mosätt bar det iväg till Linsell för att driva affären där, parallellt med Ica-affären i Älvros där de till slut ”varvade” ner i vackra Rismyr.

Nu finns inte Håkan längre men i stor saknad och i ljust minne bevarad av maka, fem barn varav två är fosterbarn och tio barnbarn och ett barnbarnsbarn, vänner och före detta skolkamrater vid skolorna i Sveg.

Ett vi alla i denna stund kan förvissa oss om, är att Håkan nu går vidare i de skogar, berg och dalar som han tyckte så mycket om att vistas i.

Mats Haldosén

årgång 1953

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan