Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Att löneförhandla med regionen är en omöjlighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till sommaren är vi många sjuksköterskestudenter som söker jobb på Östersunds sjukhus. Sjukhuset får personal för att klara av sommarens semestrar, medan vi studenter får viktig erfarenhet. Detta kan tyckas vara ett utmärkt utbyte av arbetskraft mot erfarenhet om det inte vore för en faktor – regionen hatar att betala ut rimliga löner!

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Från och med att du klarat termin fyra i sjuksköterskeprogrammet klassas du som undersköterska enligt regionen. De sjuksköterskestudenter som går ut och arbetar på sjukhuset efter termin fyra klassas som undersköterskor tills de tagit sin sjuksköterskeexamen.

Annons

De studenter som arbetar på sjukhuset över sommaren har massvis av viktig erfarenhet. Många är medelålders och har ett helt arbetsliv bakom sig, medan andra är yngre men har arbetat inom till exempel servicesektorn eller läst andra utbildningar.

När vi studenter då fått veta att vi får jobb på sjukhuset och står inför löneförhandling så meddelar cheferna att de som mest erbjuda 22 500 kronor i månaden. För oss som har massvis av erfarenhet bakom oss kommer detta som en chock! Ska vi gå ner på samma lön som vi fick när vi precis slutat gymnasiet? Det är ett hån från regionen mot oss studenter som vill ut i vården och arbeta.

När vi ber om löneförhandling meddelar våra chefer att HR sätter lönerna. Det innebär att vi ska löneförhandla med en chef som i sin tur måste förhandla med HR. Vi får inte ens träffa den som sätter våra löner! Samtidigt säger cheferna att de tycker att vi förtjänar mer och de ser att vi har mycket att erbjuda.

Men det spelar ingen roll för HR bestämmer. Och för HR räcker det inte med att vi visar upp ett bra CV och referenser. HR kräver att vi skickar in tjänstgöringsintyg som bekräftar all vår tidigare arbetserfarenhet. Vilket för en person som arbetat i ungefär tio år innebär att man måste försöka få tag på arbetsgivare tio år tillbaks i tiden, som kan styrka vår arbetserfarenhet med ett intyg! Ett klassiskt CV och referenser räcker inte längre.

Annons

Som studenter känner vi oss otroligt ovälkomna av regionen och motivationen för att arbeta där i framtiden är låg på skolan. Vi söker jobb på andra håll och regionen får kanske ytterligare en sommar med brist på personal.

Besviken student

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan