Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
MP: Klimatförändringarna ett hot mot folkhälsan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Allt är sammanlänkat. Det som räddar vår planet räddar vår hälsa! Det är något alla politiker som har ansvar för hälso- och sjukvård bör ta till sig. Det räcker inte att kortsiktigt fokusera på nuvarande sjukvårdssystem och förbättra det, även om det är ett viktigt arbete.

Politiker och andra aktörer måste tillsammans ta ett långsiktigt ansvar och ställa om även om det känns besvärligt här och nu!

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Många gånger frågar vi oss vad är det som gör att motståndet är så stark mot att skapa ett samhälle som är hållbart, som är i samklang med naturen och som respekterar de planetära gränserna. Allt för ofta verkar det som att det är budbärarna som ska bort och i och med det är problemet löst. Men alla krafter som förstår att vi behöver tänka om och göra annorlunda behövs, oavsett om vi är politiker, medlemmar i organisationer, privatpersoner eller företagare.

Annons

Annons

Vi behöver kroka arm för att ta åt oss av vetenskapen och utveckla samhället på ett sätt som vi med gott samvete kan lämna vidare till våra barn och barnbarn.

Alternativet är att effekterna av klimatförändringarna kommer att förändra livsbetingelserna på ett obehagligt sätt. Den senaste rapporten från IPCC som benämns som en överlevnadsguide är tydlig med konsekvenser och vad som behöver göras.

Det som är allt för lite uppmärksammat är att klimatförändringarna, inom en livstid, kan skapa stora folkhälsoproblem:

Värmeböljor är ett hot mot äldre och hjärt- och kärlsjuka.

Förorenat dricksvatten, i och med större nederbörd kan leda till stora epidemier.

Vad kommer att hända när glaciärer smälter och hur kommer det att påverka bakterier, infektioner och zoonoser – smitta som sprids mellan djur och människa?

Vetenskapen behöver mer stöd för att få fram kunskap och för att förbereda oss för nya utmaningar. Ett nytt forskningsområde har uppstått, planetarisk hälsa. Vi behöver lyssna noga och göra de förändringar vi kan för att bromsa klimatförändringarna och samtidigt förbereda oss för kommande nya pandemier, nya sjukdomar och andra utmaningar.

Bakåtsträvande krafter får inte vinna. Lyssnar vi på vetenskapen och tar det ansvar vi ska göra som politiker kan vi minimera lidandet och skapa den framtid vi och våra barnbarn förtjänar.

Annons

Som ett steg för att öka kunskapen hos regionfullmäktiges ledamöter kommer vi att föreslå att Greta Thunbergs bok ”Klimatboken” köps in till alla ledamöter. Det är med vetenskap som grund vi kan skapa ett hållbart samhälle. ”Killgissningar” hör inte hemma i politiken!

Conny Wahlström (MP) gruppledare regionfullmäktige och ledamot i regionstyrelsen

Karin Thomasson (MP) ledamot regionfullmäktige och i regionala utvecklingsnämnden

Eva Ljungdahl (MP) ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan