Skolgången var i Hammerdal. Han var tidigt intresserad av samhällsfrågor och idrott. Han var mycket allmänbildad och vann i skolan första pris i DN:s nutidsorientering.
Intresset för idrott präglade hela familjen. Det var längdåkning , friidrott och fotboll.
Mor och far var alltid stöttande. Vi hade längdhoppsgrop, höjdhoppsställning, häckar på gården. Sverker köpte även en bambustav.
Vintertid blev det skidåkning. Det anordnades små tävlingar på ”hängna”med traktens grannbarn. Sverker hade stor talang för längdskidor och tävlade framgångsrikt in till junioråren, men valde att satsa på löpning som han tyckte var roligare.
Träningsrundorna fanns nära hemmet, full fart uppför Åsremmen, uthållighetsträning tur och retur Åskälen och intervaller på Svartviken.
Annons
Med framgångarna på löparbanorna belönades Sverker med ett internationellt ungdomsläger i Mexico City vid olympiaden 1968. Han utrustades med landslagskläder och en lånad filmkamera. Det var spännande att se när han kom hem.
Annons
Hösten 1968 lockade Svenska Friidrottsförbundet med en plats på Viggbyholms internatskola men han tackade nej. Sverker har alltid varit ett naturbarn och okonventionell. Han var mycket självständig. Han ville bestämma sin träning själv.
När det var dags för värnplikten på I5 lyckades han få förflyttning till idrottsplutonen I11 i Växjö. Efter det begav han sig till Finspång för en snabb studentexamen.
Åren mellan 1968-1974 tillhörde Sverker sverigeeliten i löpning. Fram till 1970 tävlande han för Hammerdals IF och från 1971 för stockholmsklubben Spårvägen.
Han blev DN:s ”påläggskalv” 1970 och utmärkelsen delades ut av Gunder Hägg.
Den legendariske chefredaktören för Idrottsbladet, Torsten Tegnér, blev lyrisk efter att ha sett honom i aktion och skrev ”den nye Hägg, skönlöpande, blixtspurtande Sverker Svensson från Hammerdals IF i Jämtland”
1973 blev ett toppår för Sverker. Stafettsegrar med Spårvägen och SM-guld på 800 meter med tiden 1.47,32. Det blev personbästa på 1500 meter vid DN-galan på Stadion med tiden 3.39,76. Dessa klubbrekord kom att stå sig i 24 respektive 40 år. År 1974 deltog han i Finnkampen. Samma år vann han SM-brons på både 800 och 1500 meter, som var hans favoritdistans.
Sverker utbildade sig till mellanstadielärare i Kristianstad. Det lockade honom att ha breda kunskaper och inte bara i ett ämne. Gifte sig med sin Monica, en friidrottstjej från Arlöv och MAI. Begåvades med tre söner och bosatte sig först i Knislinge utanför Kristianstad och sedan Växjö.
Annons
Annons
Sverker har alltid trivts med att jobba med barn och att undervisa.
Sverker var mycket kär i sin hembygd och åkte hem så ofta han kunde. Tog gärna med sig mor och far på bilturer och körde helst ”djungelvägar”, som han uttryckte sig. Det var småvägar runt Hammerdal.
Han var även behjälplig med sysslor i föräldrahemmet som ”vefliinga”och skötsel av gården. Han behöll ”hammerdalsmåle” och var ”sköjsam” och rolig att umgås med.
Det blir ”sakensamt” utan Sverker.
Sverker sörjes av maka, söner med familjer och syskon med familjer och många vänner.
Syskonen Sören och Karin