Annons

Annons

Annons

Minnesord: Margaretha Stjernefeldt, Uppsala

Vår godhjärtade oändligt älskade storasyster Margaretha Stjernefeldt, född Johansson, Uppsala, har hastigt gått bort i en ålder av 67 år.

Annons

Hon efterlämnar närmast maken Ulf Stjernefeldt och hans söner Mattias och Martin, brodern Gunnar och systrarna Kristina och Birgitta med familjer samt de fyra syskonbarnen Hanna, Martin, Elin och Sofia med partner.

Margaretha Stjernefeldt föddes i Sundsvall och tillbringade sina första år i Bursnäs, Haverö. Familjen flyttade senare till Ytterhogdal. Där bodde Margaretha större delen av sin uppväxt, blev den roliga och härliga ”Maggan”, en karismatisk glädjespridare som alltid ville alla allt gott.

Hon spenderade många och långa stunder ridande på Mr. Sam och de andra hästarna på Bengsgården.

Efter högstadiet flyttade Margaretha till Östersund där hon tog anställning som frisörelev. Hon fick så småningom sitt gesällbrev och startade egen verksamhet, Salong Trivsel på Storgatan i Östersund.

Annons

Våren 1991 träffade hon sitt livs kärlek, Ulf Stjernefeldt. Margaretha sålde sin verksamhet i Östersund för att tillsammans med sin Ulf flytta till Sundsvall och de gifte sig på trettondagsafton 1993.

Annons

I Sundsvall började Margaretha förverkligandet av sin dröm att få läsa på universitetet i Uppsala. Med mycket stöd av sin man Ulf läste hon snabbt in gymnasiekompetens och 1995 gick flytten till Uppsala för studier på universitetet. Margaretha arbetade sedan under många år som mycket omtyckt gymnasielärare i svenska och historia.

Lediga stunder fanns det alltid tid för i det hus i Bursnäs, som hon en gång föddes i och som nu var hennes. Margaretha var den perfekta värdinnan, godhjärtad, varm och social som hon var, så såg hon till att bordet var snyggt dukat och att gästerna alltid kände sig välkomna.

Många var de fester och middagar som avnjöts i Margaretha och Ulfs kära Bursnäs. Den kärlek och omtanke hon visade sina syskonbarn var gränslös, som Alfons Åbergs påhittiga faster Fiffi, för påhittig och rolig med glimten i ögat var hon alltid. De hade aldrig en tråkig stund i hennes närhet.

Margaretha och Ulf älskade att resa. Det blev resor till Frankrike, Moseldalen, Spanien, Portugal samt andra destinationer i Europa. En långresa till släktingarna i Los Angeles blev också verklighet, där besöktes bland annat Grand Canyon, Las Vegas, San Fransisco samt vindistrikten i Nappa och Sonoma. Än idag pratar släktingarna i Los Angeles om ”when Maggan and Ulf was here”.

Annons

Annons

Syskonen och syskonbarnen stod Margaretha väldigt nära. Inspirerad av sina samtal med syskonbarnen skrev Margaretha den illustrerade mensboken ”Tjejer har streck”, den finns idag på de flesta bibliotek landet runt och utlånas väldigt frekvent.

Både för oss syskon och syskonbarn var Margaretha den självklara centralpunkten, godhjärtad och karismatisk såg hon alltid till att livet och vardagen blev en fest, livet skulle levas här och nu. Nu är ”Gammelhälla” borta och saknaden är gränslös.

Syskonen med familjer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan