Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
SD: Vi måste sätta ner foten mot EU

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

EU har riktat kritik mot de svenska kollektivavtalen vilket nu får stora konsekvenser över hela landet. Det rör sig om ett EU-direktiv med det omvälvande tvånget om “11 timmars dygnsvila” som går ut på att arbetstagaren ska ha rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod. Det låter kanske rimligt, men det är tondövt inför den verklighet som många i extremt viktiga yrken brottas med.

Idag kan nämligen många yrkesgrupper lägga scheman som passar dem och arbetsgivarna, vilket ligger i bådas intresse. Det handlar om de som jobbar natt, exempelvis för att bevaka patienter eller släcka bränder. De kan då jobba mer under en kortare period för att sedan vara lediga en längre tid därefter. På så sätt kan de få ihop jobb med privatliv och dessutom få den återhämtning de är nöjda med. EU vill nu stoppa detta system.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

EU:s schematvång har också kritiserats hårt. Vårdgivare vi varit i kontakt med suckar uppgivet att de högre upp inte vet vad de håller på med. I första taget är det EU:s fel, men även politikers ovillighet att ta strid för svenska modellen eller facken och arbetsgivarorganisationernas ovilja att stå upp för de som jobbar ute i verksamheterna.

"Enligt gruppen “Skydda räddningstjänstens arbetstider” överväger 74 procent av brandmännen att lämna sina jobb om föreslagna schemaförändringar blir verklighet." Arkivbild

Bild: Johan Nilsson/TT

Enligt gruppen “Skydda räddningstjänstens arbetstider” överväger 74 procent av brandmännen att lämna sina jobb om föreslagna schemaförändringar blir verklighet. 97,8 procent uppger att de föreslagna förändringarna inte kommer ge möjlighet till bättre återhämtning. ​EU-tvånget riskerar att leda till ännu större svårigheter att rekrytera och behålla personal i branscher där det redan är skriande brist.

Tyvärr har Kommunal och Vårdförbundet inte värnat sina egna medlemmar utan har redan accepterat de nya reglerna, trots att det finns möjlighet att ordna undantag.

Konsekvensen av att vika sig för EU blir att viktiga yrkesgrupper i vårt samhälle får sämre scheman, sämre förutsättningar för återhämtning och en mycket jobbigare livssituation. Detta är absolut det sista Sveriges regioner och kommuner behöver i tider av svår ekonomisk situation där stora besparingar väntas och med svårighet att rekrytera personal.

Annons

Annons

På senare tid har vi sett EU lägga sig i svensk beskattning, migration, minimilöner och alltså arbetsscheman. Men detta är utöver det tusentals andra frågor de närmast dagligen bestämmer, över svenskarnas huvuden, som få känner till. Om vidden av EU:s klåfingrighet varit känd skulle nog svenskarnas positiva inställning till EU sett annorlunda ut.

Vi måste sätta ner foten mot EU. De styrande politikerna på nationell nivå måste förstå att Sverige kan tvinga fram undantag för att bevara den arbetsmarknadsmodell som visat sig vara så framgångsrik. Sverige är historiskt sett uselt på att vinna sådana fördelar men striden om det svenska snuset är ett bevis på att det går om man bara vill.

Vi uppmanar därför regeringen att ta upp frågan i EU och begära undantag för Sverige. På så sätt skulle vi kunna undvika att krossa ett väl fungerande system som gett anställda möjlighet att påverka sina arbetstider och balansera arbetslivet med privatlivet.

Ronny Karlsson (SD) gruppledare Region Jämtland Härjedalen

Kent Ekeroth (SD), oppositionsråd, Region Dalarna

Per-Ola Ahlström (SD), oppostionsråd, Region Dalarna

Håkan Lösnitz (SD), regionråd VGR

Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd och gruppledare, Region Stockholm

Dan Rasmusson (SD), oppositionsråd, Region Västernorrland

Petter Nilsson (SD), gruppledare, Region Västerbotten

Paul Svensson (SD), regionråd, region Skåne

Håkan Nyborg (SD), regionråd Jönköpings Län

Jonathan Othén (SD), regionråd, Region Uppsala

Annons

Lars Engelbrektsson (SD), gruppledare, Region Gotland

Fredrik Thomasson (SD), ordförande, SD Blekinge

Camilla Karlman (SD), oppositionsråd, Blekinge

Gisela Carstinge (SD), oppositionsråd, Region Västmanland

Ingvar Jonsson (SD), oppositionsråd, Region Västmanland

Patrik Nyström (SD), oppositionsråd Örebro län

Elin Jensen (SD), oppositionsråd Örebro län

Marianne Sandström (SD), oppositionsråd Region Norrbotten

Richard Svensson (SD), gruppledare, Region Östergötland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan