Annons

Annons

Annons

Brunflo

Minnesord: Anna Thor, Brunflo, 99 år

Anna Thor, Brunflo, har avlidit i en ålder av 99 år. Närmast sörjande är sönerna Hasse och Lars med familjer.

Annons

Anna föddes i Helsingborg 1923 i en skara av tre bröder och en syster.  Som ung började Anna arbeta på Konsum i olika delar av staden. Där träffade hon jämtlänningen Pelle som hon gifte sig med 1949.

Efter flytt till Jämtland 1958 blev Anna konsumföreståndare på Högarna Häggenås. Därefter följde en kort återflytt till Båstad, men flyttlasset gick efter något år tillbaka till Jämtland och Brunflo där familjen bosatte sig i en villa i Storviken.

Anna arbetade sedan på Konsum i Lockne, Marieby, Optand och Brunflo. Hennes arbetsliv avslutades på Domus i Östersund.

Född i ett arbetarhem var det självklart för Anna att engagera sig politiskt i Socialdemokraterna. Anna var både kassör och ordförande i Brunflo kvinnoklubb.

Annons

Hennes samhällsintresse var brett och hennes engagemang ledde till att hon var landstingsledamot i 12 år och ledamot i landstingets sociala nämnd.

Annons

Anna var också ordförande för PRO Brunflo i 14 år och ordförande för PRO-distriktet i 8 år.

Efter Pelles död 1994 flyttade Anna till Brunflo centrum. Där bodde hon till sin sista dag, på slutet med stöd av en utmärkt hemtjänst.

Jag träffade Anna i början på 80-talet när jag som nyinflyttad i Brunflo blev medlem i kvinnoklubben. Anna var alltid en engagerande, positiv och glad person, som ledde arbetet i kvinnoklubben på ett förträffligt sätt. Vi utvecklade en nära vänskap och Anna var ett stort stöd för mig. Många är de samtal vi hade om hur vi S-kvinnor på bästa sätt skulle driva frågor som stärkte kvinnors ställning i samhället. Det var ett konkret och jordnära arbete som på sikt skulle driva jämställdheten framåt.

Annas vilja att utveckla samhället i en mer jämlik, jämställd, rättvis och solidarisk riktning präglade hela hennes livsgärning. Alltifrån det lokala arbetet i kvinnoklubben till beslutsfattandet i landstinget.

Det var kvällar och helger som ägnades partiarbetet. Många är de torgmöten och aktiviteter som vi genomförde. Alltid under Annas glada och entusiastiska ledning.

Ett särskilt minne är motionen vi skrev till landstinget om att införa allmän mammografi för kvinnor i Jämtlands län. En självklarhet idag, men inte då. Motionen drevs igenom men det var inte utan motstånd.

Annons

Annons

Annas livslånga engagemang och arbete är ett utmärkt exempel på hur en enskild drivande människa i samarbete med andra kan genomföra betydande insatser för att förbättra samhället. Solidaritet, gemenskap och rättvisa präglar då det demokratiska samhällets utveckling.

Anna var och är en förebild för många kvinnor. Låt oss hedra Anna genom att fortsätta kampen för ett jämställt, jämlikt och solidariskt samhälle.

Berit Andnor Bylund

Tidigare ordförande för Brunflo kvinnoklubb, S-kvinnor och Socialdemokraterna i Jämtlands län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan