Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Satsa på kvinnohälsan i länet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 5:e maj firas Barnmorskans Dag! Stolta barnmorskor firar en profession med långa historiska rötter som är central för god kvinnohälsa! Vi möter människor i alla åldrar, ger vård och omsorg till kvinnor genom hela livet. Vi träffar tonåringar som behöver råd och stöd under puberteten, den fertila kvinnan som vill bli gravid och föda barn samt kvinnan som fått framfall. Vi handlägger självständigt friska normala graviditeter och förlossningar samt stärker inför föräldraskapet. Stor vikt läggs på att se varje individs bästa och till alla människors lika värde.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Under graviditeten kartlägger barnmorskan riskfaktorer, remitterar vidare och samordnar kontakter för att skapa säkra graviditeter, utifrån ett medicinskt och psykologiskt perspektiv. Barnmorskan screenar för livmoderhalscancer och ger HPV-vaccin för att på sikt utrota denna otäcka sjukdom. Vi vet aldrig vilka bekymmer som kvinnor, unga och familjer bär med sig, en arbetsdag är inte den andra lik. Vår kompetens är bred – vi arbetar också med oönskade graviditeter, infertilitet och gynekologisk rådgivning och vård i livets alla skeden. Vi finns med genom hela livscykeln och bidrar till en hållbar utveckling. Många arbetsdagar stöttar vi människor med stora sociala utmaningar. Men vi har för lite tid att arbeta förebyggande och uppsökande. Satsa mer på kvinno- och ungdomshälsan här i Jämtland/Härjedalen.

Annons

I vår region är vi mycket stolta över vår nystartade Bäckenbottenmottagning där i första hand barnmorska tillsammans med fysioterapeut träffar kvinnor med bäckenbottenbesvär efter förlossning. Vi är också stolta över att Kvinnohälsan har fått ett större fokus. Detta är en specialistdel av område Kvinna som fokuserar på svårare fall av exempelvis vulvodyni, endometrios, underlivssmärta och gynfobi där barnmorskan är en viktig del av teamet.

Barnmorskans jobb är viktigt och är ett framtidsyrke!

Barnmorskor kan och vill bidra med mer dock läggs fler och fler arbetsområden på oss utan att vi får mer resurser. Tidboken är fulltecknad, vår arbetsmiljö är pressad inom alla inriktningar vilket gör att allt för många tvingas arbeta deltid för att orka. Med bättre förutsättningar, som tex fler kollegor och moderna arbetsvillkor kommer fler att vilja utbilda sig och jobba i vårt fantastiska yrke. Barnmorskans jobb är viktigt och är ett framtidsyrke!

Annons

Vi behöver en politisk satsning på kvinnohälsa! Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har i år gemensamt kommit överens om att avsätta 1,6 miljarder kronor till insatser inom förlossningsvård och kvinnors hälsa. Det finns här ett tydligt uppdrag från regeringen och en skyldighet för varje enskild region att redovisa hur pengarna används. Barnmorskeförbundet i Jämtland/Härjedalen vill se en tydlig plan för hur våra lokalpolitiker väljer att använda detta tillskott. Barnmorskans arbete är avgörande för att förbättra och utveckla kvinnors hälsa!

Svenska Barnmorskeförbundets lokalförening Jämtland/Härjedalens styrelse genom Sanna Lantz, ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan