Annons

Annons

Annons

Svenstavik

Minnesord: Bosse Kronlund, Skucku, Svenstavik

Bergsbygdens okrönte kulturprofil och dragspelsapostel har lämnat oss. Hans liv har varit präglat av musik.

Bild: Picasa

Annons

Redan som 14-åring komponerade han sin första melodi ” Morgontimmar” som också kom att bli titelmelodin på det skivalbum som utkom 2006 och som gestaltar episoder i hans mångskiftande musikliv.

I grunden utbildad folkskollärare och som sådan kom undervisningen också in i musikens värld. Läste vidare och avlade kantorsexamen i Uppsala vid fyllda 34 år. Han tillträdde en tjänst som kyrkomusiker i Lockne församling, som dess kantor och därefter kantorstjänst i Bergs församling fram till sin pensionering.

Annons

Bosse låg inte på latsidan utan undervisade flera år vid Bergs kommuns kulturskola samt hade också egna elever.

Själv spelade han fiol, orgel, piano och gitarr men huvudinstrumentet har alltid varit dragspel. Han behärskade även spel med melodibas, så kallad accordion. Som kantor har han lett körer och skrivit arrangemang till kända och mer okända melodier.

Annons

Flera av hans musikelever har redan etablerat sig som rikskändisar inom dragspelsmusiken. Som David Wahlén och Leif Ottosson, båda framröstade av det svenska dragspelsförbundet som ”Årets dragspelare” och tillika Andrew Walter-stipendiater.

Bosses blygsamma framtoning har alltid präglat våra samtal när vi kommit in på insatserna som han gjort för musiken i bygden. Under några år turnerade han med riksspelmannen Alfred Rönnqvist och sångaren Gösta Edlund. Högtidsstunder i hans folkmusikepok.

I de övre tonåren startades dansorkestern Bosses som spelade blandad dansmusik.

Bergs dragspelsklubb bildades år 1982 och han kom att efterträda Oskar Persson, från Oviken, som klubbens musikaliska ledare vid dennes bortgång. Oskar var en stor förebild och hans mentor i unga år.

Det var en fröjd att titta in i familjens vardagsrum i huset i Skucku. Ett riktigt musikmuseum. Notblad och CD-skivor i staplar från golv till tak. Den nya digitala tekniken hade han funnit som ett hjälpmedel i arrangemangsskrivandet. Där tillbringade han, djupt försjunken mellan orgelmanualerna och datorns tangentbord, många stunder medan åldern sakta satte vissa begränsningar i utövandet de sista åren.

Annons

Det fanns alltid gott om uppdrag från dragspelsklubben, kyrkokörer och begravningsgudstjänster.

Bosse värnade högt sin familj, hustrun Sigrid, de tre barnen, flera barnbarn samt ett barnbarnsbarn. Samtliga med gener från ”ett musikaliskt snille” som alla fick uppleva 80-årsdagen i mars och med musiken ständigt närvarande.

Mina tankar går till Bosses familj och vi är många som kommer att sakna honom.

Musikvännen Åke Bengtzon

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan