Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Därför ska du välja norrländsk mjölk

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med full förståelse för att många har det svårt att få pengarna att räcka till: Nu är det viktigare än någonsin att välja norrländskt och lokalproducerat när du handlar i butik. Låt inte ett par kronor göra så att böndernas egna mejeriprodukter försvinner från diskarna.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Att butikerna importerar överproduktion från andra länder är bra för din plånbok. Men nästa gång du ska köpa en mejeriprodukt, kontrollera var mjölken i den kommer från. Vill du göra gott för Norrland? Välj en som är gjord med norrländsk mjölk, annars finns en risk att mycket av det som gör Norrland till Norrland snart är borta.

Annons

Annons

I regel innehåller alla mjölkpaket du köper i Sverige mjölk från svenska gårdar. Däremot är det vanligt att handlarna importerar många andra mejeriprodukter. Exempelvis är cirka 55–60 procent av all ost som säljs i Sverige importerad. För varje kilo ost krävs det tio kilo mjölk – mjölk som i dessa fall inte kommer från svenska gårdar.

När handeln ska säkra sin konkurrenskraft på mejeriprodukter sker det ofta genom prissänkningar på deras egna varumärken och import av ost till förfång av våra lokala mejeriprodukter. Konsekvensen av lägre inhemska volymer och prispress blir reducerad ersättning till våra lokala norrländska mjölkbönder. Det får dubbla konsekvenser för de norrländska bönderna.

Sänkta ersättningar behöver ingen vidare förklaring. När vi låter plånboken styra alla beslut blir det i slutändan norrländsk mjölk – och i synnerhet norrländska bönder – som får ta smällen.

Norrmejeriers mejeriprodukter kostar ofta lite mer. Exempelvis kostar ett paket mjölk från Norrmejerier cirka 3–4 kronor mer än det billigaste alternativet i de flesta butiker.

Det finns skäl för detta. Vi ägs av mjölkbönderna själva och hundratals bönder levererar mejeriprodukter till Norrmejerier dagligen. När du köper mejeriprodukter från oss gör du så att bonden får god ersättning för sitt arbete och ser även till att över 3 000 jobb stannar kvar i Norrland.

Annons

Du bidrar till att den norrländska landsbygden hålls vid liv eftersom våra ägare täcker över halva Sveriges yta och på så sätt blir en garant för det så viktiga öppna landskapet.

Annons

Genom att köpa norrländskt slår du inte bara ett slag för Norrland, utan hela Sverige. Här i norr produceras 200 000 ton mjölk varje år – tillräckligt för att täcka stora delar av Sveriges behov av mjölk. Vi har ett ljust sommarhalvår, lägre medeltemperaturer och god naturlig vattentillgång. Det ger norrländsk mjölk ett naturligt lägre klimatavtryck eftersom våra betesmarker är extra näringsrika samtidigt som det håller skadeinsekter borta och därmed minskar behovet av bekämpningsmedel.

Vårt klimat är med andra ord naturligt klimatsmart och perfekt för mejeriproduktion. Ska Sverige ha en effektiv, hållbar och säker livsmedelsförsörjning så är mejeriproduktion Norrlands naturliga bidrag, på samma sätt som att södra Sverige är optimalt för odling av exempelvis vete och havre.

Som konsument har du mer makt att påverka än du tror. Vi behöver alla göra vad vi kan för att behålla och stärka Norrlands livsmedelsförsörjning och motståndskraft.

Gerhard Bley, vd Norrmejerier

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan