Annons

Annons

Annons

Nya planer för Spikbodarna

Debatt
Förslaget om Spikbodarna skadar tilliten till Östersunds kommun

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det var nog många skidåkare, friluftsmänniskor men framför allt bybor som blev bestörta när etableringen av ett regemente i Torråsen blev känd. En naturskön by som är ett av Östersunds mest besökta skidområden under vintern.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

När sedan nyheten om en industrietablering i Spikbodarna blev känd, Östersunds mest populära skid- och friluftsområde, var det nog en chock för många Östersundsbor. Jag skulle nog säga att Spikbodarna är lika viktigt för östersundarna som Holmenkollen är för Osloborna. Det är bara att åka upp på Spikbodarnas parkering en solig lördag i mars och mötas av alla lyckliga människor som nyttjar detta område.

Annons

Annons

Nu tas beslut om Spikbodarnas framtid (9 maj)

Vad är det då som är så upprörande i detta? Gör kommunen inte som de vill med den mark de äger?

Kommunen har, i sin egen Översiktsplan Östersund 2040, pekat ut det aktuella området i Spikbodarna som skyddsvärt naturområde. Man menar att området är stor vikt för för invånarnas friluftsliv, men även som attraktion och för turistnäringens utveckling. Kommunen ska se till att området vårdas och säkerställas som rekreationsområde.

Översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige så sent som i juni 2022 och är kommunicerad med kommunens invånare. Att samma område, mindre än ett år senare, riskerar att bli industriområde går inte att förstå.

Det som nu håller på att hända är att kommunens styrande politiker är på väg att köra över sin egen plan och de flesta av kommunens tjänstemän.

Bakslaget mot stora företagsetableringen i Spikbodarna (3 maj)

Annons

Det blir inte mindre upprörande att kommunen, när detta blev känt för allmänheten, på sin egen hemsida försökte pudla. Man ritade in en ring kring Korpboet och lät oss veta att det är direkt felaktigt att Spikbodarna ska försvinna. Alla som vistas i området vet att Spikbodarnas område till hälften ligger i den sydöstra delen (öster om kraftledningen), och det är den delen som riskerar att bli industrimark. Den andra halvan, som ligger i den nordvästra delen av kraftledningen, ägs av Person Invest och kommer inte att påverkas.

Annons

Är inte emot etableringen som sådan. Att kommunen säger ja till en serverhall i Verksmon går inte att ha så mycket synpunkter på, då detta ligger på ett redan detaljplanerat industriområde. Men att säga ja till ytterligare en industrietablering inom ett skyddsvärt naturområde och som tillika är stans mest populära friluftsområde är obegripligt.

Alla relationer bygger på tillit, så även relationen mellan kommun och dess invånare. Alla relationer bygger på en långsiktig plan, så även mellan kommunen och dess invånare. All forskning visar också att tilliten till offentliga myndigheter och institutioner, i detta fall kommunen, är det viktigaste för en fungerande demokrati.

Om detta förslag går igenom försvinner en unik plats och som i generationer betytt så mycket för stadens invånare. Men det som kanske är ännu värre är att tilliten till kommunen allvarligt skadas.

Patrik Finn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan