Annons

Annons

Annons

Rödön

Insändare
Stoppa fiskodling vid Rödön

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det har kommit till vår kännedom att det planeras en fiskodling vid Rödön. Där ska odlas regnbåge. Vi i fiskevårdsföreningen Kvitsleströmmarna- Ockesjön motsätter oss på det bestämdaste att detta genomförs.

Varför då? Regnbågen är en invasiv art. Den hör inte hemma i våra vatten.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Det är uppenbar risk att fisken rymmer från odlingen. Det kan innebära ett stort hot mot vår inhemska örings- och harrbestånd. Se vad som hänt med odlingen vid Svenstavik.

Risk för övergödning av vattnet. Det innebär bland annat tillväxt av alger med mera. Denna tillväxt kan komma att även beröra Indalsälvens hela flöde från Storsjön, Stugun, Hammarstrand, Liden och nedströms.

Fisket i Kvitsleströmmarna är välkänt i stora delar av Sverige och Europa. Många besökare kommer för att idka fiske i ett av Sveriges bästa örings- och harrvatten. Om denna odling genomförs riskerar vi att vårt naturliga bestånd allvarligt urholkas och med det betydligt färre fisketurister.

Länsstyrelsens planer på att öka rödingbeståndet i Storsjön; även detta projekt hotas. Om regnbågen rymmer så är denna satsning praktiskt taget meningslös.

Vi uppmanar alla medborgare runt Storsjön, Kvitsleströmmarna och Dammån att hjälpa till att sätta stopp för planerna.

Martin Rolén, ordförande Kvitsleströmmarna-Ockesjöns FVO

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan