Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Historieätarnaexperten: Därför är långfilen otrendig

Arla lägger ner sin långfilsproduktion eftersom efterfrågan har minskat. Måltidshistorikern Richard Tellström tror att livsmedlet har en flertusenårig historia här.

– Långfilen är väl inte så bra på att tolka tidsandan. Den har blivit ålderdomlig.

Text

Mathistorikern Richard Tellström är uppvuxen i Sollefteå. Han har en del långfilsminnen. ”När jag besökte kamrater som bodde längs med Ångermanälvens övre delar kunde man bli bjuden på det. För mig är det sommartidsmat”.

Bild: Arkivbild

Annons

Långfil tillverkas av en speciell bakteriekultur som ger den milda smaken och den sega strukturen, berättar Tellström. De första mejerierna startades i slutet av 1800-talet och då producerades olika varianter av produkten. Dessförinnan tillverkades den på ute på gårdarna norr om fädbodsgränsen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan