Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
MP: Offensiv politik krävs för en grön omställning och jämlikhet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När klimatförändringarna skenar och människors plånböcker gapar tomma behövs det en offensiv politik för en grön omställning och jämlikhet. I den budget som Miljöpartiet lägger fram på riksdagens bord presenterar vi kraftfulla reformer för det.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Inramningen är utmanande med hög inflation, en eskalerande klimatkris och en orolig omvärld. Men till skillnad från regeringens passiva budget, som varken prioriterar välfärden eller tacklar klimatkrisen, satsar vi gröna investeringar och stöd till de som behöver det.

Vi vill investera 100 miljarder i klimatomställningen. Med det som ram skapar vi möjligheter för att göra det som krävs för att nå klimatmålen. Med en stor och snabb utbyggnad av vindkraft och satsningar på energieffektivisering redan nu, kan vi både nå Europas lägsta elpriser och bli oberoende av Putins fossila bränslen. Samtidigt som regeringen vill elda på klimatkrisen genom att göra utsläpp billigare vill vi istället återinföra elbilsbonusen och införa ett Sverigekort där du för 499 kronor ska kunna resa med kollektivtrafik i hela landet.

När priser på mat och el skenar är det människor med minst ekonomiska marginaler som drabbas värst. I vårbudgeten går vi fram med ytterligare satsningar som ska ge mer pengar i plånboken och mat på bordet till dem som behöver det som mest. Vi vill bland annat slopa matmomsen på basvaror och införa gratis frukost på landets grund- och gymnasieskolor.

Vi vill investera i skolan, vården och omsorgen. Om inga satsningar görs kommer det att bli nedskärningar i både skolan och vården. Det är ett enormt svek mot varje barn som behöver hjälp och stöd för att klara skolan och för alla de som väntar på vård.

Annons

Annons

Sverige behöver en grön och rättvis omställning. Med regeringens politik får vi varken det ena eller det andra. Med Miljöpartiets politik får vi både och.

Janine Alm Ericson (MP) ekonomiskpolitisk talesperson

Conny Wahlström (MP) ordförande Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan