Annons

Annons

Annons

Svenstavik

Minnesord: Erik ”Lill-Erik” Eliasson, Svenstavik, 87 år

Mannen, myten, legenden Erik ”Lill-Erik” Eliasson har lämnat oss efter ett långt och innehållsrikt liv. Han fick somna in med sina nära och kära vid sin sida.

Annons

Vi minns vår pappa som kärleksfull och rolig, med mycket skratt och bus. Han var alltid redo med en hjälpande hand.

Pappa såg dagens ljus den 7 maj 1935. Han växte upp på en liten bondgård tillsammans med föräldrarna och en lillasyster. Namnet Lill-Erik kom till för att hans farfar också hette Erik Eliasson.

Pappa började sin arbetskarriär med att plantera tallfrön på hyggen runt om i Jämtland, för att senare arbeta som hjälplastare (matsäck som det kallades) till åkaren Johan Grinde. Där fick han också förutom alla möjliga godstransporter prova på att köra timmer.

Annons

Innan militärtjänstgöringen var han målarlärling och målade såväl Ovikens som Myssjö kyrka. Det visade sig att målarkarriären blev kortvarig. Redan under militärtjänstgöringen köpte han sin första lastbil som var en Scania 135, årsmodell 1951.

Annons

Eftersom pappa låg i lumpen i början av sin åkarkarriär behövde han anställa en chaufför, det var Ove ”Grus-Ove” Olsson, sonen till förre ägaren av lastbilen. Till en början kördes grus och diverse godstransporter, men styrdes alltmer in på skogstransporter.

En minnesvärld körning var när en bandtraktor skulle fraktas från Åsarna till Tärnaby. På den turen följde hustrun Margit med som hjälplastare. Det var inget lätt jobb då traktorn måste lastas om tre gånger på grund av att lasten var för hög för olika passager.

När åkeriet gjordes om till handelsbolag kom hustrun Margit på namnet Lill-Eriks åkeri.

Under pappas verksamma arbetsliv var han SCA trogen fram till sin pension och långt därefter.

Under mitten av 50-talet träffade pappa sin blivande hustru och vår mamma Margit. Pappa och mamma tyckte mycket om att dansa, de deltog ofta i olika tävlingar.

1967 kom tvillingflickorna Karin och Maria till världen och tio år senare kom sonen Håkan.

En familjehögtid som stod pappa varmt om hjärtat var julafton, han ville att släkten skulle samlas och umgås. Trots sina 87 år blev han som barn igen när det var jul, julklappar var ”viktigare” än julmaten.

I början på 60-talet körde pappa bilorientering tillsammans med kartläsaren Heimer Andersson, i tidningarna kallades pappa för ”Kövra-Eliasson”. Det blev en del framgångsrika placeringar för dem.

Annons

Annons

Pappas stora intresse var skog och mark där fiske och bärplockning tog stor del av hans tid, även älgjakten har varit en betydelsefull hobby genom åren.

Pappa hade många järn i elden, han var en innovatör och engagerad i olika ideella föreningar. På 80-talet deltog han i Fröjdholmsloppet tillsammans med Ruben Karlsson och hans dotter Anna-Karin som åkte vattenskidor.

Barnen Karin, Maria, Håkan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan