Annons

Annons

Annons

Krokom

Insändare
V: Låt barnen få frukost i skolan

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla elever i Sveriges skolor måste kunna få äta sig mätta varje dag vid skollunchen. De måste även ha rätt till frukost. För idag äter många barn och unga äter inte frukost hemma.

Det kan bero på att tiden inte räcker till, föräldrar som går till jobbet tidigt, dåliga matvanor med mera. Det finns också barn som möts av ett tomt kylskåp på morgonen. Föräldrarna har helt enkelt inte råd att köpa mat.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Många skolor har under hösten och vintern vittnat om hungrigare elever och större åtgång av skolmat. Den ökande barnfattigdomen är ett faktum i Sverige, liksom de ökande sociala klyftorna.

Det finns mycket som kommuner och myndigheter kan göra för att förbättra barn och ungas livsvillkor. Ett är att ge våra barn och unga de bästa förutsättningarna med frukosten, för att orka med undervisningen, lek och aktiviteter i skolan hela dagen. För Vänsterpartiet är detta lika självklart som att de ska få ta del av en pedagogisk verksamhet av god kvalitet.

Enligt skollagen ska skolor kompensera för skillnader mellan elevers olika förutsättningar. Genom att erbjuda kostnadsfri frukost i kommunens skolor, säkerställer vi att alla elever, oavsett ekonomiska förutsättningar, kan tillgodogöra sig utbildningen.

Under senaste kommunfullmäktige lämnade vi in en motion där vi föreslår kostnadsfri frukost i grundskolan. Nu är det upp till övriga partier att visa på handlingskraft som gör skillnad för de som behöver det mest: barnen. De är vår framtid!

För Vänsterpartiets kommungrupp Krokom: Marie Svensson, gruppledare, Nehro Mostafaee, Mona Puttick, Johanna Svensson Spångberg, Lennart Wadensjö, MonaLisa Norrman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan