Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
LO: Skenande priser och en sovande regering

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi minns hur det lät från det nya konservativa blocket i valrörelsen: De hade lösningen på alla Sveriges problem, de skulle minska bensinpriset med 10 kronor per liter, de skulle sänka elpriset inom 100 dagar och de skulle se till att alla svenska medborgare kunde fira en riktig jul med ett elstöd som skulle utbetalas redan i november 2022.

Genom dessa löften vann de valet. Sedan var löftena inte så mycket värda.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Efter drygt ett halvår har regeringen först i februari hunnit betala ut ett elstöd till södra Sverige. Norra Sverige ingick tydligen inte i det Sverige som man talade om i vallöftena, men efter folkliga protester gav man dock med sig och skulle betala elstöd även till oss norrlänningar. Det har vi ännu inte sett något av.

Annons

Annons

Elstödet som utbetalats till södra Sverige visade dock att vissa som gjort av med enormt mycket el fick över en halv miljon av våra skattepengar i bidrag. Vilka som fick dessa summor vet vi inte, för det har regeringen skyndsamt hemligstämplat.

Inte blev det någon 10-kronorssänkning av bensinpriset heller. Det blev 14 öre. Regeringen klarar inte att leverera på ett enda vallöfte.

Under hösten började också inflationen dra iväg ordentligt och för närvarande pendlar den runt 10 procent. Riksbanken chockhöjer räntorna för att tvinga ned inflationen vilket medför stora fördyringar av boendekostnaden för väldigt många.

Som lök på laxen har också matpriserna skenat och de flesta varor har gått upp 20 procent eller mer i pris. Sammantaget gör detta att stora delar av svenska folket genomlever oerhört svåra tider. Det här är en kris.

Skolorna rapporterar om barn som äter väldigt mycket skolmat, eftersom de kommer hungriga hemifrån. Köerna till soppköken ringlar långa och fylls på av allt fler som inte längre får ihop till maten. 

Köp-och säljsidorna är överfulla av saker som säljs till alltmer desperata priser, och som alla kriser slår också den här krisen hårdast mot de som redan innan hade det svårt. Våra sjuka, våra arbetslösa, våra unga och de med låg lön eller pension.

Våra kommuner och regioner blir alltmer skuldtyngda på grund av prishöjningarna och redan börjar man tala om att man kommer att tvingas till stora neddragningar i välfärden. Sverige går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten stiger.

Annons

Så vad gör då regeringen? Hittills ingenting.

Snarare är det så att regeringens politik motarbetar framför allt norrlandskommunerna genom att man aktivt tar ställning mot den gröna omställningen som kan ge oss framtidens jobb och en ny norrländsk guldålder. Se till exempel på Skellefteås oerhörda framgångar efter att Northvolt valt att etablera sig där. Arbetsmarknaden är glödhet och staden växer så det knakar med allt vad det innebär av högre skatteintäkter och framtidstro.

Annons

Sverigedemokraterna som utgör regeringsunderlaget har med önskvärd tydlighet visat att man inte bryr sig om den klimatkatastrof som ett enigt forskarsamfund varnar för. I stället bedriver man en politik som snarare ökar på farten i klimatförändringarna och därför också drabbar innovation och investeringar i den gröna omställningen.

LO-distriktet Mellersta Norrlands årsmöte 2023 kräver att regeringen agerar för att rädda dem som drabbats hårdast av krisen genom att:

• Förhandla ned priset eller sätt ett pristak på mat så att folk har råd att äta.

• Inrätta en elakut för de som inte klarar att betala sin el så att de kan få anstånd.

• Höj barnbidragen så att barnfamiljerna kan få lite andrum.

• Höj a-kassan och ta bort karensdagarna vid såväl arbetslöshet som sjukdom för att lindra effekterna av lågkonjunkturen.

• Inrätta ett stödpaket med kraftigt höjda statsbidrag till kommuner och regioner för att rädda välfärden och de som arbetar i den.

• Säkra den gröna omställningen och dess behov inklusive dubbelspår längs norrlandskusten.

LO-Distriktet Mellersta Norrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan