Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Vad är SD:s långsiktiga mål?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Man kan lära av historien. År 1933 var Tyskland i ekonomisk kris på grund av stora krigsskadestånd efter första världskriget samt börskraschen 1929. Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (Nazistpartiet) var på stark frammarsch under sin ledare Adolf Hitler.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Hitler hade lovat att om han fick oinskränkt makt (tillfälligt) skulle han se till att få ordning i Tyskland. Den 23 mars 1933 skulle riksdagen rösta om förslaget till fullmaktslag, som skulle föra över makten från riksdagen till regeringen. Endast socialdemokraterna röstade nej till förslaget.

Kommunistpartiet hade redan förbjudits och fick inte rösta. Alla de övriga partierna röstade ja.

Den 14 juli (alltså knappt tre månader efter omröstningen) förbjöds alla andra partier än nazistpartiet. Tolv år senare hade Tyskland både inlett och förlorat andra världskriget. Miljontals soldater och civila hade mist livet. Nazisterna hade dessutom hunnit med att döda cirka sex miljoner judar.

Det är svårt att tänka sig att någon år 1933 kunde förutse det som skulle hända under de följande tolv åren. I dag kan vi se ett Ryssland där ledaren Putin har ett järngrepp om politisk makt och informationsspridning. Någon ordnad opposition tillåts inte. Vad mer kommer Ryssland att ställa till med innan Putin försvinner?

I Sverige har det borgerliga regeringsunderlagets största parti Sverigedemokraterna i klartext sagt att man vill förbjuda Socialdemokraternas lotterier för att försämra deras ekonomi. Regeringspartierna anser sig inte kunna vara så rättframma, utan påstår att man inte vill att politiska partier ska bidra till spelmissbruk. SD vill också öka den politiska makten över media och kultur.

Annons

Det är långt kvar till situationen i Tyskland 1933 eller Ryssland 2023. Det är ändå ett mycket obehagligt agerande från SD. Vad är egentligen deras långsiktiga mål? Hur naiva och aningslösa är regeringspartierna?

Bertil Åsén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan