Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Norrland – en billig koloni för grön el

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den eftertraktade gröna elen är vi med och betalar via våra elräkningar. Priset på el kommer att fortsätta ligga högt och sannolikt stiga. Alla satsningar ska betalas; utbyggd vattenkraft, vindkraft och solkraftsparker, och dessutom ge fin vinst.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Vad ska den gröna elen då användas till? Det rimliga vore att inhemsk och helst lokal industri fick den förturen och konkurrensfördelen. Så att skattekronorna stannade kvar där elen produceras. Eller åtminstone till företag som betalar vinstskatt i landet, och inte skyfflar runt siffror och vinst i lager av dotterbolag ända till ett, eller flera, skatteparadiskonton.

Dessutom borde den i första hand gå till de företag som skapar många arbetstillfällen, där de behövs bäst.

Vad gör Ecodatas datahall? Förutom konsumerar mycket grön el? Den ger inte många arbetstillfällen (ta en titt på deras hallar i Piteå och Falun som varit i gång några år).

Grönsaker ska odlas med spillvärmen från datacenter (20 april)

De säljer grön el till bland annat tyska BMW som då kan säga att de sänkt sina CO2-utsläpp. Tyskland kan då bevara sina naturvärden, och köpa grön el av andra länder.

Varför ska Norrland vara en billig koloni för grön el för utländska företag? Det ger varken många jobb eller skattekronor till Sverige. Dessutom verkar vinsten ta vägen via många dotterbolag ut i vida världen, så att deras skatt kan bli låg i Sverige.

Är det en bra användning av kostsam grön el?

KML

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan