Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Alla måste ha råd att laga en trasig tand

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Köpa mat eller laga en trasig tand? Tyvärr är det verkligheten för en hel del av oss pensionärer. Nu måste regeringen komma till skott och infria sitt löfte om billigare tandvård för äldre. SKPF Pensionärerna uppmanar alla riksdagsledamöter från Jämtlands län att arbeta för att det ska hända.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Tandvården ska vara på lika villkor för hela befolkningen enligt lag. Men tyvärr är det ofta plånbokens tjocklek som avgör hur tänderna mår. Det är exempelvis stora skillnader när det gäller hur många tänder vi äldre har kvar i munnen. Statistik från Socialstyrelsen visar att störst andel 65–74-åringar med 20 eller fler tänder finns i välbärgade Stockholmskommuner.

Annons

För oss med tänder som varit med ett tag kan ett tandläkarbesök bli svidande dyrt. Det finns visserligen statligt tandvårdsbidrag och ett visst högkostnadsskydd, men det räcker inte på långa vägar. Den som har låg pension kan ändå tvingas välja bort munhälsan.

Så många som var tionde 65-plussare avstod från tandvård av kostnadsskäl år 2021, enligt Myndigheten för vårdanalys. Nu när det mesta blivit dyrare är det sannolikt betydligt fler äldre som prioriterar bort sina tänder. Vi hör också från pensionärer som kunnat betala sina tandläkarräkningar tack vare bidrag från kyrkan.

Så här kan vi inte ha det. Dålig munhälsa påverkar såväl möjligheterna att få i sig mat som livskvaliteten och självkänslan. Ingen äldre person i Jämtland ska behöva bli bankrutt på grund av en trasig tand. Alla borde också ha råd att gå på regelbundna besök för att förebygga munhälsoproblem.

Det verkar regeringen hålla med om, för i höstas utlovades en utredning för att ”stärka tandvårdens högkostnadsskydd”. Dessvärre har det nu gått flera månader utan att något hänt.

SKPF Pensionärerna uppmanar därför alla riksdagsledamöter från Jämtlands län att driva på i frågan i sina partier – både de styrande och oppositionen. Tänderna är en del av kroppen, så det är hög tid att tandvården omfattas av samma högkostnadsskydd som sjukvården. Alla ska ha råd att ta hand om sina tänder.

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna

Britt Wikman, distriktsordförande SKPF Pensionärerna Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan